Una desena de rutes de dones es desplegarà per detectar punts foscos d'enllumenat al districte

Durant tot l'abril es faran rutes dobles a cada barri de Gràcia i l'execució, en principi àgil perquè no requereix en principi nova xarxa ni projecte, compta amb 300.000 euros

Societat

El carrer Verntallat amb Robí és un dels punts a estudiar
El carrer Verntallat amb Robí és un dels punts a estudiar | À.G.P.

Cinc anys després d'unes primeres passejades amb perspectiva feminista que van servir per fer una primera diagnosi i llistar una cinquantena d'elements de millora (no només racons insegurs sinó també espais de descans), aquest abril els pressupostos participatius permetran repetir la jugada de manera més efectiva, amb una partida d'inversió de 300.000 euros, a partir d'una desena de noves rutes que es desplegaran pels cinc barris de Gràcia. 

Dimarts a l'Espai Jove La Fontana el col·lectiu Punt 6 d'expertes en urbanisme feminista va exposar el nou projecte, centrat aquest cop a identificar i reforçar l'enllumenat sobre espais que generen inseguretat. "Encara no és tan òbvia la mirada feminista en el disseny d'espais, i que la proposta surti de baix, dels pressupostos participatius, és un gran avenç", apunta Roser Casanovas, de Punt 6. "És una diagnosi amb diners disponibles, i això ja és un element important", ha completat la consellera de Feminismes, Àngels Tomàs. 

Les rutes, dues per barri per arribar al màxim d'espais, es faran segons el següent calendari: Vila (5 d'abril), Grassot (7 d'abril), Vallcarca (21 d'abril), El Coll (26 d'abril) i la Salut (28 d'abril) i prioritzaran places, equipaments i espais de mobilitat. Però tant Casanovas com Tomàs subratllen que les rutes no estan tancades i que s'arribarà a tots els racons a partir de la participació espontània de les presents. 

Tal com s'ha fet en altres processos participatius, el projecte de reforçament de l'enllumenat amb visió de gènere viurà una sessió final de retorn el 10 de maig i a partir d'aquí ja es podrà començar a executar. Els tècnics del districte ja van apuntar que aquest és un dels plans més àgils perquè no requereixen ni projecte ni en principi nova xarxa.