Joan Salvatella: "Hem de fer que la lectura sigui part fonamental de la vida dels joves"

L'editorial Salvatella, vinculada a Gràcia des de l'inici, celebra 100 anys reforçant una línia basada en valors i qualitat

Cultura

Joan Salvatella, tercera generació, a la seu de l'editorial al carrer Sant Agustí
Joan Salvatella, tercera generació, a la seu de l'editorial al carrer Sant Agustí | S.M.

És l'única editorial independent especialitzada en material infantil i juvenil que ha arribat als 100 anys; almenys a Gràcia. Joan Salvatella, net del fundador, està al capdavant d'un projecte que defensa històries genuïnes, emocionants, amb qualitat i que siguin útils, de les que deixen un pòsit a l'ànima. Una editorial amb passat que mira cap al futur.
 
Quins són els valors defensa  l'editorial Salvatella?
Intentem defensar tots aquells valors que considerem importants a cada moment; sempre avançant-nos una mica, com per exemple vam fer amb les emocions. O temes com la separació dels pares, la mort de l’avi, col·leccions que parlen de la dislèxia, el TDH… També hi ha una part lúdica però busquem històries que et deixin alguna cosa, que serveixin, que aportin coneixements i que siguin eines per a les famílies.

Això vol dir que heu d’estar connectats amb el que passa al carrer, a les escoles…
Estàs atent a les demandes de la societat, com per exemple ara la preocupació pel medi ambient. També els nostres autors, la major part mestres, ens diuen què s’ha de treballar, i quins són els temes a tractar el proper curs.

Què queda dels principis?
L’editorial va néixer per donar eines a l’escola en aquell moment, hi havia molta falta de material. Seguim, ampliant, reduint i les edats, i ara estem centrats a l’educació infantil, però ara es fan, i estem més centrats en l’educació primària, de 4 a 12 anys, és el nostre fort. Abans abracem més edats i cursos. També fem material concret per la ESO però menys.

Canvis en les escoles. Com s’educa, línies pedagògiques.
Canvis molt significatius en totes les èpoques. A partir dels 70 es va produir una modernització en l’educació, l’entrada del català també va ser un pas endavant. Cada moment ha comportat un canvi. Ara els mestres també es fan els seus propis materials i els seus projectes. El que encara no hem volgut fer és el pas a digital, tenim alguna cosa però no han acabat de funcionar.  La inversió és forta i no veus la recompensa com amb el paper. Nosaltres seguim apostant pel paper.

Les temàtiques dels contes també ha evolucionat molt.
Procurem incorporar temàtiques noves. Abans no se’n parlava, és cert, del paper de les dones i ara fa un temps que això és diferent; acabem de treure un conte sobre Florence Nightingale, impulsora de la infermeria moderna i estem preparant un sobre pintores catalanes del modernisme.

Els infants llegeixen prou?
Fins als 8 anys sí, perquè aprendre a llegir és una aventura. Estan força enganxats i si a casa es treballa els hi encanta. Hem d’aconseguir que això no es trenqui quan passen d’aquesta edat. És una feina d’educadors i de les famílies, però sobretot d’elles per anar introduint llibres adequats a cada etapa. Un llibre no pot competir amb els videojocs però el repte de tots és que la lectura sigui part fonamental de la vida dels joves.

Què voleu de cara al futur?
En 100 hem viscut situacions molt diferents, amb moments molt bons, d'altres no tant, però estem aquí. A mi m'agradaria deixar l'editorial ben estructurada en tots els àmbits perquè qui vingui al darrere es trobi un projecte consolidat i amb futur.

I de Gràcia...
Sempre. A l'inici teníem tots els magatzems a Gràcia. Ens hem anat movent i ara tenim la seu a Sant Agustí i la nau a l'Ametlla.