Titelles subaquàtiques i Joan Maragall

L'Autèntica Teatre estrena aquest cap de setmana una proposta de teatre líquid inspirat en la llegenda del comte Arnau

Cultura

Assaig de l'obra 'El comte', ideat per l'artista Zamira Pasceri
Assaig de l'obra 'El comte', ideat per l'artista Zamira Pasceri | Cedida

Quan l'artista multidisciplinar Zamira Pasceri es va tancar a casa confinada a causa d'una pandèmia global va començar per a ella un període de creació, una oportunitat de dedicar temps a la creativitat i a la reflexió. El resultat és El comte, una sorprenent peça de teatre líquid amb titelles subaquàtiques que estrena aquest divendres 1 d'abril a les 18h a L'autèntica. "Com vinc de l'òpera buscava crear alguna cosa amb capes, més complexa, i vaig començar a buscar en la literatura", explica l'artista sobre els inicis del projecte. I així és com es va trobar amb la llegenda del Comte Arnau i la versió de Joan Maragall, un poeta que la va deixar impressionada. "Hi ha un aspecte musical a la seva poesia que em va fer buscar com fer perquè vibrés, i així vaig arribar a la idea d'un espectacle líquid, que fos hipnòtic i visual al mateix temps", afegeix Pasceri.

"Volia fer que la poesia de Maragall vibrés, per això vaig idear un espectacle líquid", diu l'artista

Sens dubte, el repte no era fàcil. Més que res perquè no hi ha cap precedent igual. Mai ningú havia ideat una història explicada amb titelles en una piscina amb 1.000 litres d'aigua. "És arriscat, ho sé, però és l'única manera de fer un projecte experimental".

Una altra de les obsessions de l'artista és el llenguatge, quin tipus de llenguatge fer servir per sorprendre un públic infantil i també adult, que tothom pugui gaudir de l'obra independentment de l'edat o la llengua que parli. "A El comte hi ha música, efectes d'il·luminació, tot està pensat amb un llenguatge contemporani, i amb una durada molt assequible (40 minuts)", assegura Pasceri.

La llegenda explica que després de la guerra, Arnau es converteix en un malefactor. Acompanyat pel seu fidel cavall, es diverteix cometen crims contra els seus vassalls, fins a raptar a l'abadessa d'un monestir, de la qual s'havia enamorat. Quan mor, demana viure eternament però el record d'ell, transmès entre generacions a través d'una cançó, el turmenta. Despertada la seva consciència, la veu d'una jove entona l'antiga cançó, inspirada per l'amor i no per l'odi. La bellesa del cant deté la correria del Comte que finalment gaudirà d'un afable oblit.

La posada en escena sota l'aigua, amb escenografies, il·luminació i vestuari, evoca una atmosfera irreal, pròpia d'una llegenda. Pantomima, poesia i música s'uneixen en una proposta que, a través d'aquest mite universal, reflexiona sobre la convivència i el sentir humà.

Després de la residència a la Bòvila i a Can Clariana amb un primer passi per mostrar-ho davant del públic, l'espectacle aterra a L'Autèntica tot el cap de setmana i s'estrena formalment en un teatre. 'El comte' ha guanyat el premi de Creació 2021, del Departament de Cultura de la Generalitat. Sorprendrà. Segur.