Districte i plataforma Joanic activen el debat de l'afectació allunyant els plans passat l'estiu

Les dues parts posen en marxa un canal de suport tècnic per protegir i renovar edificis inclosos en la prevista zona verda

Societat

Edificis afectats del carrer Escorial cantonada Ramón y Cajal, a la banda sud de la plaça Joanic
Edificis afectats del carrer Escorial cantonada Ramón y Cajal, a la banda sud de la plaça Joanic | À.G.P.

El Districte ha concretat aquest dimarts davant la seixantena de veïns mobilitzats a l'entorn de l'afectació de Joanic, històrica però sobrevinguda en el calendari per la inclusió final de l'àmbit en el canvi de PGM aprovat ara, què volia dir el "no hi ha pressa" expressat pel regidor, Eloi Badia, en l'audiència pública de febrer. La traducció ha estat clara: si en el text aprovat es parla d'impulsar "un document de planejament" aquest 2022 i aprovar un "avanç de pla" tres mesos després de l'aprovació del canvi de PGM (ja n'ha passat un), el que van escoltar dimarts els veïns per boca de Badia i de la tinent d'alcalde Janet Sanz és que ni hi ha propostes sobre la taula (ni s'han començat a dibuixar) ni l'escenari és desallotjar el veïnat ni molt menys es farà gaire res aquest 2022. "La intenció és fer una segona trobada cap al setembre", diuen lacònicament fonts municipals.

La reunió evidencia que no hi ha encara ni diferents graus de desafectació ni procés participatiu

L'àmbit d'afectació, el quadrant que hi ha entre Travessera de Gràcia, Escorial, Ramon y Cajal i Joan Blanques, contempla 9.000 metres quadrats que haurien de ser zona verda, inclou uns 300 habitatges, amb 700 veïns, i s'ha de debatre preveient el trasllat d'aquest verd en permuta cap a altres zones de Gràcia.

Però l'únic que han engegat l'Ajuntament i la plataforma Joanic és Gràcia és un canal de suport que derivarà en taula tècnica per treballar "casos concrets que requereixen alguna solució per protegir els edificis". Els veïns ho tradueixen millor: "gent que no pot accedir a subvencions i que s'ha de renovar la façana".

La taula tècnica per solucionar aquesta casuística derivarà, segons la plataforma, en una comissió de seguiment que es començarà a reunir "d'aquí a tres o quatre mesos", cosa que ja quadra amb la segona trobada programada i que fa saltar pels aires els terminis pactats entre BComú-PSC i ERC en el canvi del Pla General de Gràcia.

La plataforma, per tant, fa una lectura més assossegada de la situació, després que l'anunci d'inclusió final de Joanic com a addenda del canvi de PGM va derivar en un fort nerviosisme i fins i tot plors en alguns actes públics. "Està tot molt verd, no hi ha propostes ni procés participatiu", descriuen ara gràficament.

L'Ajuntament, per la seva banda, encara li dona una mirada més llarga a la perspectiva d'afectació (que es manté en qualsevol cas) i esgrimeix instruments urbanístics de futur com el Pla d'Ordenació Urbanística Metropolità (el nou PGM), al qual no se l'espera fins a finals del proper mandat o més enllà. Mínim quatre anys.

Malgrat aquesta certa tranquil·litat, la plataforma preveu seguir amb les reunions quinzenals que ha anat dinamitzant des de principis d'any i amb els contactes tant amb altres plataformes com Fer barri és possible o amb els partits de govern i d'oposició.

Mapa de l'afectació de Joanic