Al carrer de nou pel 8 d'abril, dia del poble gitano

Plaça Raspall

per Ricard Valentí

La contra

A partir del 8 d'abril es dirà plaça del Poble Gitano
A partir del 8 d'abril es dirà plaça del Poble Gitano | À.G.P.

Aquest any tornem al carrer a celebrar el 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano, després de dues edicions amb restriccions. I ho farem recuperant la tradició d'instal·lar un punt d'informació a la plaça de la Vila igual que ho fèiem abans de la pandèmia; serà aquest dissabte 2 d'abril des de les 11 del matí i fins les 17h. A més d'oferir material i informació sobre la nostra història i la nostra cultura, aquest dia estarem fent recollida d'aliments i productes de primera necessitat per enviar a Ucraïna, en una campanya que vam engegar a l'inici de la guerra amb d'altres entitats i col·lectius gitanos i que vam detallar en aquesta mateixa secció ara fa dues setmanes.

La celebració a Gràcia serà enguany més especial; descobrirem el nom de plaça del Poble Gitano

La celebració pròpia del Dia Internacional del Poble Gitano arrenca dijous 7 d'abril amb un acte d'homenatge a Juana Fernández, activista gitana i membre fundadora del Consell Municipal del Poble Gitano; serà a les 12h al cementiri de Montjuïc. La commemoració de ciutat es farà el mateix divendres dia 8 d'abril i s'iniciarà a les 9.15h quan es posi la bandera-penó a la balconada de l'Ajuntament a primera hora del matí. L'acte institucional tindrà lloc a la plaça Sant Jaume: el cantaor flamenc Antonio Campos el Bocaíllo interpretarà Gelem-Gelem, l'himne gitano, acompanyat de Justo Fernández el Tuto a la guitarra, i es farà la lectura del manifest. A les 10h el Parlament de Catalunya obrirà les seves portes com cada any pel 8 d'abril.

A Gràcia, la celebració serà enguany més especial. No només perquè podem sortir de nou al carrer, compartir una jornada de reivindicació amb el veïnat gracienc, on visibilitzar la feina de l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia, explicar a la ciutadania quina és la nostra història, la nostra llengua i la nostra aportació a la cultura. Sinó perquè serà el dia que es farà la descoberta del canvi de nom de la plaça del Poble Romaní a plaça del Poble Gitano, una demanda impulsada per la nostra associació i amb el consens d'altres entitats de la ciutat, i que es va tramitar a la Comissió de Nomenclàtor de Gràcia. Així, l’acte de descoberta de les noves plaques serà l’obertura dels actes commemoratius. Després dels parlaments institucionals programats a les set de la tarda, amb la intervenció del regidor i de part meva com a vicepresident del Consell Municipal del Poble Gitano, es tornarà a sentir la versió flamenca de Gelem-Gelem. A continuació, l'activista Seo Cizmich llegirà el poema en romaní de Papussa i el grup Ludoteca Musical Romaní representarà l'espectacle Sin tierra. També hi ha programada la projecció del curt Proud Roma (Orgull gitano) i un col·loqui amb el seu director, Pablo Vega. I per últim es llegirà el Manifest del Consell Municipal del Poble Gitano com a cloenda.

Des de 1971 a diferents països del món se celebra el 8 d'abril, una data que recorda el 1r Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar a Londres, on també es van decidir la bandera i l’himne gitanos i es va acordar treballar per al reconeixement des de les Nacions Unides del poble gitano. En el 4rt Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar el 1990 a Serock, Polònia, es va designar oficialment el 8 d’abril en record del primer congrés. Celebrem-ho plegats. Esteu tots convidats a la plaça del Poble Gitano el 8 d'abril.