Gràcia amplia el circuit de galeries d'art amb l'impuls de tres espais nous

L'escultora Patricia Cancelo, amb el suport d'un grup inversor, dinamitza els locals amb artistes emergents i consagrats

Cultura

L'escultora i pintora Patricia Cancelo, al seu taller-galeria a Travessera
L'escultora i pintora Patricia Cancelo, al seu taller-galeria a Travessera | Cedida

Si bé en els darrers anys Gràcia havia perdut diversos espais expositius, un fet agreujat per la crisi sanitària, el circuit de galeries d'art de la Vila acaba de guanyar dues noves iniciatives que han aixecat la persiana en els darrers dies, connectades a una tercera que, tot i que va arrencar al 2020, agafa un nou impuls gràcies al nom que hi ha darrera: l'escultora i pintora Patricia Cancelo.

Les exposicions inclouen treballs del reconegut pintor i il·lustrador Philip Stanton

Després de dos anys lluitant per fer créixer el seu taller-galeria al 315 de Travessera de Gràcia -amb una pandèmia pel mig i una crisi econòmica posterior-, l'artista, gràcies al suport econòmic de la mecenes francesa Laurence De Ansell però sobretot a les seves inquietuds artístiques i coneixement del sector, acaba d'inaugurar dos espais a la Vila: Art Up al carrer Bruniquer 32 i Galeria 106 a Torrent de l'Olla en aquest mateix número; tots dos espais porten també el seu nom i cognom. "Pot semblar que això és un cop de sort, que de sobte apareix algú i obro dues galeries, però no crec que sigui sort, perquè he treballat molt dur els darrers 30 anys", explica l'artista.

En aquesta carrera de fons fins a la inauguració el passat divendres dels dos nous espais expositius, l'escultora també va haver de recórrer galeries i museus d'aquí i d'arreu del món per poder fer-se un lloc en una professió que encara no sent del tot reconeguda; aquest recorregut inclou la galeria H2O o la de Silvia Sennacheribbo, a qui agraeix el suport. "Abans de la pandèmia vaig marxar a Irlanda perquè aquí no em sortien els números, i al cap de tres mesos ja treballava al taller d'un escultor i exposava a una galeria".

Tot i que ja estava instal·lada a Galway, l'arribada del confinament la va sorprendre a casa. "Anava passant el temps i no podia estar més sense ingressos així que vaig decidir obrir un taller a Gràcia i així tenir espai per poder treballar les escultures i exposar les meves obres", afegeix. Per a l'artista el suport del veïnat en aquest temps ha estat fonamental per seguir endavant. Les exposicions, que es van inaugurar  la setmana passada, i que inclouen creacions de l'artista Philip Stanton, es podran visitar fins a finals de mes.

Passió pel ferro

Patricia Cancelo és, sobretot, escultora i el ferro, el seu material més preuat. Explica que ningú la volia contractar de soldadora perquè no era professió de dones així que es va buscar la vida al món de l'art. La seva primera obra va ser feta amb ferro i, encara que també faci pintura i hagi treballat de reportera, l'escultura sempre va primer, tot i que ara haurà de compaginar-ho amb la feina de galerista.