Teixidores pressiona per evitar anar a l'Evangèlic i l'institut Vallcarca s'endarrereix de nou

Una cercavila de la comunitat educativa redobla la protesta, però el Districte deriva la responsabilitat al Consorci d'Educació

Societat

Famílies de Teixidores, amb la cercavila arribant a la porta del Districte
Famílies de Teixidores, amb la cercavila arribant a la porta del Districte | A.B.

L'audiència pública va concentrar-se dimarts 5 en la reivindicació de la comunitat educativa, amb una manifestació de famílies de Teixidores -l'última escola estrenada a Gràcia el 2016, ara en barracons a Encarnació, i prevista de trasllat a l'Hospital Evangèlic el 2026- i l'enèsima tanda de males notícies sobre l'institut Vallcarca, que torna a patir endarreriments en la licitació d'obres.

El TSJC no ha emès encara la sentència per l'impacte de l'institut als jardins Comas i Llaberia

La comunitat de Teixidores, que havia convocat el mateix dimarts una cercavila fins a la plaça de la Vila després del bloqueig de les negociacions amb el Consorci d'Educació i el Districte, va dominar el temps d'intervenció a l'audiència amb una desena d'intervencions que van pivotar sobre la reivindicació coneguda de la falta de sol i d'espai en el projecte d'institut-escola futur i de l'excés de contaminació acústica i atmosfèrica de la zona. Dues de cada tres famílies ja van votar com a "inadequat" el pla a l'octubre i al febrer l'AFA va impulsar un manifest.

Com a nova mostra de pressió, els portaveus de les famílies van advertir el govern local que l'Evangèlic és "un lloc lamentable" per a una escola i que la comunitat educativa del centre "s'ha alçat". El regidor de Gràcia, Eloi Badia, va limitar la decisió a la voluntat del Consorci, que està format en un 60% per la Generalitat i un 40% per l'Ajuntament. També Badia va considerar complicada una altra opció, com la previsió d'equipament docent a l'Illa Carolines, on cal fer expropiacions.

Per la seva banda, l'executiu local també va donar males notícies a preguntes dels veïns sobre l'institut Vallcarca admetent que "s'està endarrerint" a pesar que s'està tramitant la llicència. "El projecte no s'ha aturat però ja sumem tres anys de retard", va admetre Badia. Més lacònica encara va ser la resposta relativa a les possibilitats d'iniciar el curs 2022-2023 de manera provisional en algun emplaçament, de manera que les obres s'enllestissin durant el curs i es produís el trasllat definitiu.

També en paral·lel a la tramitació de construcció de l'institut hi ha els tribunals des de l'abril de 2021, quan el TSJC donava la raó a cinc comunitats de veïns demandants a partir d'un informe pericial que subratlla la pèrdua de massa vegetal i biodiversitat, l'augment de la mobilitat i també alteracions irreversibles en la permeabilitat del sòl i a nivell visual o paisatgístic si l'institut s'acaba ubicant en els actuals terrenys dels jardins Comas i Llaberia. "Anem en paral·lel a la sentència", va dir dimarts Badia.