Teixidores pressiona per evitar anar a l'Evangèlic i l'institut Vallcarca s'endarrereix de nou
Una cercavila de la comunitat educativa redobla la protesta, però el Districte deriva la responsabilitat al Consorci d'Educació
L'audiència pública va concentrar-se dimarts 5 en la reivindicació de la comunitat educativa, amb una manifestació de famílies de Teixidores -l'última escola estrenada a Gràcia el 2016, ara en barracons a Encarnació, i prevista de trasllat a l'Hospital Evangèlic el 2026- i l'enèsima tanda de males notícies sobre l'institut Vallcarca, que torna a patir endarreriments en la licitació d'obres.
El TSJC no ha emès encara la sentència per l'impacte de l'institut als jardins Comas i Llaberia
La comunitat de Teixidores, que havia convocat el mateix dimarts una cercavila fins a la plaça de la Vila després del bloqueig de les negociacions amb el Consorci d'Educació i el Districte, va dominar el temps d'intervenció a l'audiència amb una desena d'intervencions que van pivotar sobre la reivindicació coneguda de la falta de sol i d'espai en el projecte d'institut-escola futur i de l'excés de contaminació acústica i atmosfèrica de la zona. Dues de cada tres famílies ja van votar com a "inadequat" el pla a l'octubre i al febrer l'AFA va impulsar un manifest.
Com a nova mostra de pressió, els portaveus de les famílies van advertir el govern local que l'Evangèlic és "un lloc lamentable" per a una escola i que la comunitat educativa del centre "s'ha alçat". El regidor de Gràcia, Eloi Badia, va limitar la decisió a la voluntat del Consorci, que està format en un 60% per la Generalitat i un 40% per l'Ajuntament. També Badia va considerar complicada una altra opció, com la previsió d'equipament docent a l'Illa Carolines, on cal fer expropiacions.
Per la seva banda, l'executiu local també va donar males notícies a preguntes dels veïns sobre l'institut Vallcarca admetent que "s'està endarrerint" a pesar que s'està tramitant la llicència. "El projecte no s'ha aturat però ja sumem tres anys de retard", va admetre Badia. Més lacònica encara va ser la resposta relativa a les possibilitats d'iniciar el curs 2022-2023 de manera provisional en algun emplaçament, de manera que les obres s'enllestissin durant el curs i es produís el trasllat definitiu.
També en paral·lel a la tramitació de construcció de l'institut hi ha els tribunals des de l'abril de 2021, quan el TSJC donava la raó a cinc comunitats de veïns demandants a partir d'un informe pericial que subratlla la pèrdua de massa vegetal i biodiversitat, l'augment de la mobilitat i també alteracions irreversibles en la permeabilitat del sòl i a nivell visual o paisatgístic si l'institut s'acaba ubicant en els actuals terrenys dels jardins Comas i Llaberia. "Anem en paral·lel a la sentència", va dir dimarts Badia.