El Districte replanteja el tall al carrer Gran en cap de setmana per l'impacte a la Riera de Cassoles

Badia vol revisar Obrim Carrers mentre TMB tomba una prova d'augment de carrils de pujada des de Via Augusta en diumenge

Societat

Vianants passejant pel carrer Gran de Gràcia a l'alçada de Fontana en una jornada d'Obrim Carrers
Vianants passejant pel carrer Gran de Gràcia a l'alçada de Fontana en una jornada d'Obrim Carrers | A.B.

El carrer Gran de Gràcia, pioner en proves pilot de pacificació des del maig de 2016 un cop al mes i tancat al trànsit tots els caps de setmana des de l'octubre de 2020, està a punt de fer un pas enrere. Així ho ha admès el regidor de Gràcia, Eloi Badia, aquest dimarts a l'audiència pública, per l'afectació que genera el programa Obrim Carrers a la veïna Riera de Cassoles. L'avinguda paral·lela, reformada en el passat mandat amb voreres més amples i un sol carril de pujada, concentra més retencions des de l'ampliació dels dies i hores de pacificació i el veïnat han dit prou.

Només una nova proposta 'in extremis' aquest abril evitarà la marxa enrere

La Plataforma Riera de Cassoles contra la Contaminació  Atmosfèrica i Acústica (exPlataforma Príncep d'Astúries), reactivada des del desembre i en negociacions amb el Districte des del febrer, ha denunciat aquests mesos una "processionària del bus" al seu carrer i ha vist com el Districte li donava aquesta setmana parcialment la raó. "Haurem de fer un pas enrere si veiem que la problemàtica segueix existint", va admetre Badia. "És cert que això [tancar carrer Gran tots els caps de setmana] neix en el marc d'una pandèmia, i en el moment que es recupera la mobilitat, cal revisar la mesura", va completar. El programa Obrim Carrers es va estrenar el febrer de 2020 amb talls de trànsit a tota la ciutat com els que ja es feien a Gran de Gràcia des del 2016 i va ser a l'octubre de 2020 que es va ampliar l'oferta a dissabte i diumenge, cosa que encara es manté a Gran i Carrer de Sants.

El Districte, de fet, ja s'ha mogut per buscar una alternativa que almenys atenuï l'impacte creixent de trànsit en cap de setmana a Riera de Cassoles, però TMB ha tombat una primera proposta de prova pilot per convertir d'un a dos els carrils de pujada des de Via Augusta un diumenge al mes. "Aquest abril esperem tenir una segona proposta però, si no arriba, haurem de fer un pas enrere", va concloure Badia.

Pancartes a punt i paradeta veïnal per Sant Jordi

La plataforma Riera de Cassoles, sorgida el 2016 per reivindicar la pacificació del carrer, té previst mantenir la campanya contra l'augment del trànsit derivat de Gran de Gràcia. Per Sant Jordi posaran paradeta i ja han encarregat pancartes i domassos.

L'increment de trànsit a Riera de Cassoles, queixa veïnal