Acord entre Districte i Casal Tres Lliris per renovar la cessió d'ús sense llicència

La nova etapa, sis mesos després que caduqués l'anterior pacte, vincula fer concerts amplificats a obres de reforma

Política

Concentració a favor de l'autogestió a Diamant al febrer
Concentració a favor de l'autogestió a Diamant al febrer | A.B.

Les anades i vingudes entre el Districte i el Casal Popular Tres Lliris, sobretot en aquests sis mesos en què l'acord de quatre anys ja havia caducat però que es remunten al novembre de 2020 (amb amenaces de tancament i campanyes per fer-hi front), s'han acabat. Com si es tractés d'un serial, les dues parts s'han fet fortes durant la negociació fins al punt de perdre la noció dels detalls i amb el conflicte entrant en el fang polític en comissions de ciutat.

La renovació de l'acord serà per quatre anys i es descarta la fórmula 2+2 insinuada

Però la comissió de govern ha aprovat aquest dijous el nou conveni de quatre anys més per la cessió d'ús de l'antiga comissaria del Cos Nacional de Policia, que va ser okupada pels joves l'any 2015 quan encara no eren associació legal. L'acord, que encara ha travessat un conflicte final els últims dos mesos quan Lliris va anunciar un acord que Districte va negar (vegeu L'Independent núm. 877), aclareix una de les claus de volta de l'estira i arronsa i el Casal Tres Lliris no haurà de demanar llicència per exercir l'activitat, un dels cavalls de batalla del Districte. "L'activitat queda legalitzada a través del propi conveni", han aclarit fonts municipals.
Els detalls del pacte apunten que la cessió d'ús a l'entitat El Jovent Gracienc es destina a desenvolupar el seu projecte associatiu juvenil i legalitza la seva activitat com a centre de difusió cultural. El conveni especifica que l'espai haurà de ser en tot cas obert al veïnat i a altres entitats i inclou un altre dels elements delicats: es respectarà el descans del veïnat amb mesures per reduir l'impacte sonor de manera que no es podran fer concerts amplificats fins que s'hagin executat una sèrie de reformes acústiques de l'espai que s'iniciaran d'aquí a tres mesos.
Altres elements que s'havien posat sobre la taula, com ara una cessió de dos anys més dos prorrogables, han decaigut i seran quatre anys més els que Tres Lliris gestionarà l'espai. L'assemblea del casal, contactada per aquest setmanari, farà les valoracions en els propers dies.

Multes sense acord

Un 'spin off' no resolt de la negociació Tres Lliris-Ajuntament és l'execució de les multes per valor de 20.000 euros que el consistori va interposar al casal "per mantenir l'activitat política durant la pandèmia". La resposta oficial és que aquest tràmit "segueix el seu curs".