El retorn del moderat Salmeron

Un acte recupera la memòria del president de la Primera República

Política

Un moment de l'acte de reestrena del monument a Salmerón
Un moment de l'acte de reestrena del monument a Salmerón | Josep Maria Contel

No hi havia un clam social però sí que ningú tampoc s'atrevia des del 2003 a pavimentar el quadrat on hi havia hagut el monument durant sis anys. Finalment va ser l'empenta de Ciutadans a Gràcia i el "bueno, va" de BComú-PSC que ha permès el retorn d'un moderat al pla que li dona nom per la relació política que va tenir Nicolás Salmerón amb Gràcia. 

En tot cas, dilluns passat va ser el dia i, entre soroll de clàxons i busos passant, el doctor en Història Contemporània, Jordi Roca, va acompanyar la restauració del monument amb una glossa d'honor a un partidari de "la reforma progressiva" de l'Estat que va col·laborar amb la Institució de Lliure Ensenyança i amb Solidaritat Catalana no va veure ni el trencament del republicanisme ni del catalanisme de principis de segle. Roca va exemplificar aquesta idea estatal de Salmeron amb el sufragi universal masculí o l'oposició a signar sentències de mort contra republicans cantonalistes o carlins. "Els princips ètics i morals es van sobreposar a la voluntat de sobreviure políticament", va afegir. 

Salmeron i Gràcia? Salmeron va participar de la unitat republicana fent campanya a Gràcia per denunciar el frau caciquil i no va aconseguir sortir diputat en primera instància, malgrat que pensava que "no hi ha lloc més republicà al pla de Barcelona que Gràcia". Tard, però finalment reconegut.

[VÍDEO: Jordi Margarit]