Sant Jordi 2022: es recuperen les signatures a les llibreries i la Fira de la plaça de la Vila

La jornada del 23-A té als cinemes Verdi un altre focus d'atracció amb el BCN Film Fest, que ha arrencat dijous amb l'estrena de 'Espejo, Espejo'

Cultura

Catifa vermella i photocall davant dels cinemes Verdi, aquest dijous
Catifa vermella i photocall davant dels cinemes Verdi, aquest dijous | S.M.

Després d'un Sant Jordi virtual i amb fortes restriccions a causa de la pandèmia el 2020 i un altre readaptat al 23 de juliol de l'any passat per salvar una de les jornades clau del sector editorial, aquest dissabte s'espera un Sant Jordi clàssic, el dia que toca, sense mascaretes ni circuits tancats... Amb permís de la pluja.

Gràcia recupera els seus principals espais: Jardinets, Pla de Salmeron i Plaça de la Vila, i les llibreries -almenys les que habitualment han fet parada de llibres i signatures d'autors- celebren la tradició després de dos anys, com el cas de Taifa, que traurà llibres al carrer Verdi i tindrà Javier Pérez Andújar o Fonsi Loaiza, entre d'altres, signant les darreres novetats; o Ona Llibres, amb Maria Brugués o Montse Coll. Més allunyada del centre però un dels referents al mapa de llibreries del districte, Atzavara, enguany també celebra Sant Jordi normalitzat, amb la presència d'Andreu Gomila o David Trueba.

Més enllà de les entitats, els espais, col·lectius o llibreries que omplen Gràcia de llibres i roses, bona part de l'activitat del 23 d'abril es concentra en tres espais, un d'ells, la plaça de la Vila amb la Fira de Llibreters. Tot i que ha tingut alts i baixos en els darrers anys, és sens dubte un reclam destacat de la diada gracienca. Enguany hi ha una dotzena de parades -algunes habituals com ara La Memòria, Le Nuvole, Hibernian o Aida-, i també editorials com Blackie Books o Minúscula Editorial. No hi faltaran les flors. Als Jardinets de Gràcia s'hi instal·larà una parada de venda de roses i piano de cua, de 9 a 20h, i l'autobús clàssic de la Fundació TMB, de 9 a 20.30h.

Catifa vermella als Verdi. La celebració del Sant Jordi gracienc té, més enllà de l'activitat literària que s'estén arreu del districte i es reparteix en places, llibreries, entitats o equipaments, un focus destacat: els cinemes Verdi. La sisena edició del BCN Film Fest ha arrencat aquest dijous amb glamour i catifa vermella però, sobretot, com insisteix la seva directora Conxita Casanovas, amb la intenció de convertir-se en un referent a la ciutat, amb un cartell intens que es desplegarà durant vuit dies i que té com a protagonista destacat el productor Jeremy Thomas.

A la inauguració s'ha projectat la comèdia Espejo, Espejo, de Marc Crehuet (El rei borni), amb la presència de l’equip del film, format pel director i els actors Natalia de Molina, Santi Millán, Malena Alterio, Betsy Túrnez, Xesc Cabot, Anna Bertran i Juli Fàbregas.

Curiositats de la història local amb acords de guitarra

La celebració de Sant Jordi va més enllà de dissabte amb la proposta literària del CNL de Gràcia, dijous 28 d'abril de 12 a 14 h a la plaça de la Vila: Josep M. Contel comentarà fragments curiosos d'alguns dels seus llibres relacionats amb la història de Gràcia, i el compositor i guitarrista Jordi Codina interpretarà petites peces musicals per introduir cada fragment.

 

Breus de Sant Jordi 2022

Vermut, concerts i llibres, a l'Espai Culturista Sendak
La jornada de dissabte a l'Espai Culturista Sendak inclourà música en directe amb Quim de La Ludwig Band, Xantal de Remei de Ca la Fresca, Albert de La Sentina i Gerard de Vàlius. També hi haurà vermut (de 12 a 14). Parada al carrer tot el dia.

Teatre i poesia de Campmany, al Centre
El Centre proposa una trobada esmorzar d'autores, amb exposició i venda de llibres durant tot dissabte. A la tarda han programat una lectura teatralitzada de fragments de l'obra 'Vent de garbí i una mica de por', de Maria Aurèlia Campmany.