"Si no s'explica, no existeix"

L'Ateneu de Fabricació acull unes jornades sobre El Salvador

Política

El Salvador, present a l'Ateneu de Fabricació
El Salvador, present a l'Ateneu de Fabricació | A.B.

Tornen aquests dies les fosses comunes als telenotícies que parlen d'Ucraïna, i hi ha un fil conductor que porta als Balcans, i més enrere a la Guerra Civil espanyola, i a l'Ateneu de Fabricació set entitats del Salvador i Catalunya aixequen el dit sobre el cas del país centreamericà. "Un dia van començar a arribar sacs", explica l'investigador Carlos Cañas, un dels seus primers records de petit, amb son pare treballant al cementiri i fent fotos amb polaroid per ajudar a identificar cossos. Ara que viu a Barcelona, no perd de vista l'esforç de recuperació de la memòria que des del 2019 estan fent periodistes com Lilian Angélica Martínez al Diario de Hoy: un projecte per ubicar les massacres, sobretot entre 1980 i 1991. A Mozote, per exemple, l'exèrcit va executar 978 persones sospitoses de simpatitzar amb l'FMLN. Quasi tot el poble. 

Cañas argumenta per què val la pena fer aquest esforç de localitzar l'horror. "Hem de poder perdonar però sobre una base concreta, no sobre l'aire". A la guerra del Salvador en 12 anys hi ha llistades 28.000 víctimes però els càlculs de desapareguts s'eleven als 80.000, sense comptar morts similars des de 1966. "Ja hi havia assassinats [de suposats terroristes] i encara no existia la guerrilla", apunta. 

La recuperació d'aquesta trista història (només va sortir El Salvador als informatius d'aquí quan les bales van matar el capellà d'origen basc Ignacio Ellacuria) és tema de tota una setmana d'actes, també a la Casa Amèrica, que culminaran dissabte a l'Ateneu del carrer Perill amb el documental de Jordi Oriola Rompiendo silencios. La experiència de Villa El Rosario amb la participació de dos dels protagonistes del documental i dels fets de Villa El Rosario, Francisco Mena Sandoval, excapità de l’exèrcit del Salvador i excomandant de la guerrilla salvadorenca del FMLN i Evelyn Romero, directora de la Red ciudadana de mujeres de Morazán. 

Ho deia Eduard Balsebre, exconseller tècnic del Districte i implicat a l'ONG Huacal, "si això no s'explica, no existeix". I per a molts, és un descobriment.