Festa Major planteja als carrers votar si elimina el concurs de guarnits, amb 98 anys d'història

Hi haurà tres opcions al Patronat del juny: fer com sempre, fer rànquing dels deu primers i menció especial a la resta i no fer res

Societat

Guarnit del carrer Progrés, guanyador del darrer concurs el 2019
Guarnit del carrer Progrés, guanyador del darrer concurs el 2019 | J.M. Contel

La Festa Major de Gràcia ha canviat aquest març de presidència, de Carla Carbonell a Lina López, i ja es prepara per a l'edició 2022 del que volen ser les primeres festes amb normalitat absoluta després de la pandèmia. Però sempre que hi ha un canvi s'aprofita per replantejar grans eixos de la festa (el 2013 es va voler canviar el dia del pregó sense èxit) i aquest cop li toca al sovint polèmic concurs de carrers guarnits.

Amb més esportivitat que polèmica real, els crits de "tongo, tongo" s'han fet habituals en els últims anys el dia del lliurament dels premis del concurs a plaça de la Vila i l'aturada pandèmica, que ha impedit seguir el model de sempre des del 2019, va permetre explorar noves vies que ara es posaran sobre la taula, vist el debat obert a les comissions de carrers.

El Patronat de la Fundació Festa Major del mes de juny, segons ha notificat el comitè de direcció als carrers a petició d'algunes comissions, posarà sobre la taula tres opcions: la primera, fer concurs com es feia fins al 2019 amb els 24 carrers en rànquing; la segona, fer concurs reformat amb un rànquing dels deu primers i mencions especials per a la resta; i la tercera, no fer concurs.

La tradició del concurs de carrers guarnits de la Festa Major de Gràcia, que es remunta a 98 anys enrere (1924), surt a debat ara per la voluntat d'alguns carrers de fer una festa no competitiva i pel bon acolliment del model d'agraïment a tots els carrers que es va fer l'any 2021. "Va ser un encert de l'anterior junta, però crec que la majoria voldrà fer concurs perquè el rànquing també representa una empenta per fer les coses millors", explica la presidenta de la Fundació, Lina López. Ara com ara, en qualsevol cas, el comitè de direcció no té un posicionament i simplement vol plantejar les tres opcions a votació. L'aplicació del resultat, òbviament, ja entrarà en vigor en aquesta edició 2022.

L'aplec de la sardana, 65 anys

La Fundació recupera aquest dissabte l'aplec més antic de la ciutat, després de dos anys sense danses. L'acte, amb exhibició de colles veteranes i joves i punts lliures, inclou un homenatge a Joan Ventalló, puntal de la festa i traspassat l'any 2020.