La Olla Expréss prepara el 20è aniversari tot reivindicant la trajectòria del segell

El projecte, referent de la música experimental, ultima un cartell amb concerts, exposicions i novetats discogràfiques

Cultura

El disc ¡Xylotheque¡, d'Eli Gras, editat ara fa tres anys en dos formats: en tronc i un digipack artesanal
El disc ¡Xylotheque¡, d'Eli Gras, editat ara fa tres anys en dos formats: en tronc i un digipack artesanal | Cedida

Promotora d'artistes i noms referents de la música experimental (Macromasa, Juan Crek o Motor Combo), o ànima del festival Nonològic, l'última edició del qual es va celebrar el 2017, La Olla Expréss arriba als 20 anys amb ganes de celebrar el camí recorregut i amb l'ànim de seguir mirant el futur amb "el ritme humà" de les persones que es mantenen darrer del projecte. "Tot i tenir molts fronts oberts, dues dècades han donat per fer moltes coses, i aquesta trajectòria la volem recollir i compartir en el programa del vintè aniversari que encara estem treballant", explica Eli Gras, cara visible del segell gracienc i col·laboradora fidel de Gràcia Territori Sonor i del LEM.

La Olla Expréss va néixer la tardor de 2002 a Gràcia amb la idea de donar sortida a propostes i treballs generats en l'àmbit de les arts "no lògiques". El resultat sorgit d'aquesta aposta tindrà visibilitat en el cartell d'activitats que el segell prepara també de cara al darrer trimestre de l'any, tot i que abans de l'estiu ja es començarà a escalfar motors amb el llançament de dues edicions de música electrònica. "Hi ha moltíssim material als calaixos, rareses que, encara que sigui en format digital, val la pena treure-les", apunta Gras.

Ara que s'ha reprès l'activitat cultural sense restriccions, també es preveuen concerts al darrer trimestre de l'any. I encara que no està planificat fer una edició especial del Nonològic, el festival tindrà d'una manera o altra presència al cartell. "Volem donar visibilitat a tota la gent que ha passat pel segell", afegeix l'artista. I també hi haurà espai, és clar, per l'homenatge pòstum a tots aquells que han format part de la Olla i que ara ja no hi són.

'Esmolets', del LEM al Delta de l'Ebre

El projecte Esmolets, presentat al darrer LEM per Eli Gras, Lula Thomas i Marina H. Asciutti ha tingut recorregut més enllà del circuit del dispositiu gracienc i ha passat recentment per Santa Mònica i té la propera parada al Delta de l'Ebre, al festival Eufònic a l'agost. "Ningú s'hagués imaginat que un ofici com el d'esmolar ganivets tingués una aplicació artística", diu Gras.