El Districte prepara les visites al campanar per Festa Major i al refugi de Revolució el 2023

Els projectes estan en fase de redacció d'usos per convertir-se en un nou atractiu de Gràcia com l'espai antiaeri del Diamant

Societat

L'entrada al pàrquing de Revolució: a la -4 hi ha el refugi
L'entrada al pàrquing de Revolució: a la -4 hi ha el refugi | À.G.P.

El campanar de plaça de la Vila i el refugi antiaeri de plaça Revolució ja estan en la fase de redacció d'usos del nou programa de visites permanents que el Districte havia anunciat (vegeu núm. 839 i 870) i que posarà en marxa en el primer cas aquesta Festa Major i en el segon a principi de 2023. La voluntat és convertir aquests dos nous espais en un actiu més de Gràcia, com des del novembre de 2006 s'han anat consolidant les visites guiades al refugi antiaeri de la plaça del Diamant (9.000 visites el 2019).

Grups de menys de deu persones al campanar i àmbit professional a l'espai de Revolució

Sense contemplar una dinàmica frenètica, les converses entre el Districte i el Taller d'Història -gestor de les visites al Diamant i que faria la mateixa funció en els dos nous espais- avancen cap a un programa d'obertura amb continuïtat, però sempre amb reserva prèvia i de grups molt reduïts. "Pensem en menys de deu persones a la vegada al campanar, i al refugi amb grups que tinguin un interès professional", apunten fonts coneixedores del projecte.

El projecte de visites té cert marge encara de definició però ja està decidit que les visites al campanar es posaran en marxa des de Festa Major ja cada cap de setmana, en dissabte i diumenge. El refugi de Revolució, encara pendent d'estar en perfectes condicions, haurà d'esperar algun mes més.

Tots dos espais, curiosament, han tingut ja visites al públic però sense continuïtat en els últims 30 anys: el campanar va tenir un programa de set visites anuals entre maig i desembre els anys 2002 i 2003 i el refugi de Revolució va fer una jornada de portes obertes el juliol de 1994 i entre 2003 i 2007 es va cedir la gestió al pàrquing. "Si demanaves la clau al vigilant, podies entrar, i allà hi passava de tot", apunten les mateixes fonts.

L'escala de caragol de la torre del campanar, en una imatge de 2002