Nova rebel·lió de famílies a Gràcia pel dèficit de places de P3 a l'escola pública

Una vintena de mares i pares del Jujol lideren la reclamació d'un bolet i obren contactes amb el Consorci mentre la indignació s'estén a l'Univers i Teixidores

Societat

L'entrada de l'Escola de les Aigües, al carrer Sardenya
L'entrada de l'Escola de les Aigües, al carrer Sardenya | À.G,P.

Dilluns era el dia marcat en vermell per a moltes famílies, el dia dels resultats de les preinscripcions de P3, quan cada any invariablement es precipita una onada d'indignació pel dèficit de places que deixa moltes -massa- peticions fora de la primera opció. Després que el Consell d'Educació de Gràcia del passat 20 d'abril ja constatés que segueix creixent la demanda a l'escola pública, la traducció en xifres s'ha notat enguany especialment a centres com Jujol, Teixidores i L'Univers, i en menor mesura però també amb casos a Reina Violant i a l'Escola de les Aigües.

L'esclat s'ha registrat sobretot en la ràpida mobilització a través de grups de whatsapp com Escola Pública i Propera, que s'ha creat aquesta setmana i que ja suma 150 membres en pocs dies, i on tothom explica el seu drama. "Soc de Gràcia, vaig posar les dues últimes concertades però pensava que entraria en alguna de les vuit primeres públiques", diu l'Aurora. "A l'Escola de les Aigües ens hem quedat 14 famílies fora en primera opció", explica la Bea.

Però, de moment, els que han concretat més ràpidament les seves reivindicacions són les vint famílies de Jujol que han quedat fora de Jujol (66 peticions per a 40 places) i que ja han obert contactes amb el Consorci per fer una sol·licitud oficial d'un "nou bolet" a l'escola. "Hem sabut que precisament en aquest curs 2021-2022 finalitza al centre un grup extra de 6è de Primària i la direcció és sensible a la nostra proposta", apunten. Jujol és un dels centres que han registrat més dèficit (-26), però qui s'ha endut encara pitjor part és L'Univers (-29) o el Fructuós Gelabert (-37). Aquesta situació, que no és nova, s'ha agreujat en qualsevol cas enguany per la baixada de les ràtios a 23 o a 20 alumnes, quan altres anys s'havia arribat a 26 alumnes per línia.

El no a la primera opció, en aquesta línia, ha esdevingut una constant a la gran majoria de centres públics de Gràcia i així Teixidores també ha tingut números negatius (54 peticions per a 40 places) o l'escola Montseny (32 peticions sobre 18 places). Patronat Domènech, Reina Violant, Pau Casals o Sagarra han ajustat a més però també han hagut de donar una desena de negatives.

També la Coordinadora d'AFA i l'Assemblea Groga de Gràcia han viscut una setmana moguda amb reunions de certa catarsi i amb la manifestació convocada aquest dissabte a plaça Universitat que comptarà amb una columna de Gràcia que sortirà de la plaça Lesseps i de plaça de la Vila.

D'altra banda, l'escola Teixi­do­res ha mantingut aquesta setmana el pols que ha obert amb el Districte -agreujat en el ple de la setmana passada- per intentar evitar el canvi des dels mòduls provisionals del carrer Encarnació als terrenys de l'Hospital Evangèlic, on hi veuen poca llum, falta d'espai i molt de soroll. El Districte manté que hi ha alternatives com el projecte de centre docent previst a l'MPGM de l'Illa Carolines però que aquesta opció trigarà anys perquè hi ha expropiacions previstes.

Les dades de preinscripció