El canvi de Pla General a Gràcia s'embolica en l'aplicació de l'índex de devolució ecològica

Els tècnics municipals allarguen els tràmits de resposta a grans obres i rehabilitacions i demanen un catàleg d'espècies que ajudi a mesurar la biodiversitat que s'exigeix

Societat

Mural a Dones del 36 amb la figura de la miliciana Marina Ginestà
Mural a Dones del 36 amb la figura de la miliciana Marina Ginestà | À.G.P.

La feinada de detall que durant tres anys es va treballar per fer la modificació del Pla General en l'àmbit de Gràcia, tractant des de l'habitatge al verd, des de les façanes a regulacions fins i tot d'ordre estètic, contenia un galimaties matemàtic que està comportant forts maldecaps als tècnics municipals en els primers expedients d'aplicació: l'anomenat índex de devolució ecològica de l'espai urbà (IDEEU).

La traducció és la introducció de vegetació mínima per compensar qualsevol obra nova o gran rehabilitació. En una escala de 0 (asfalt) a 1 (bosc), l'IDEEU es planteja en els carrers de xarxa bàsica (0,18) i superior als carrers secundaris residencials  (0,33). A parcs i places s'eleva a 0,36-0,68 i en parets mitjaneres 0,23 com jardins verticals), en els interiors d'illa 0,38 i als terrats 0,40. Aquesta és la teoria.

Els tècnics que han d'aterrar aquest índex s'estan barallant amb les variables de porositat, biomassa i biodiversitat, segons apunten fonts coneixedores d'aquests primers expedients d'obres.

La dificultat per consensuar internament aquest índex, que ha arribat al punt que els tècnics demanin un catàleg d'espècies per calcular l'índex, fa que els terminis habituals de resolució de tramitacions oficials s'allarguin i s'incompleixin legalment. "Dels deu dies previstos per executar una resposta oficial se'ns ha indicat que no hi tinguem pressa perquè la resolució d'organització prèvia interna es pot allargar fins passat aquest estiu", explica una família afectada que està fent reformes a tocar de la plaça del Diamant.

Els afectats, que subratllen que quatre mesos després de l'aprovació del canvi de PGM no han pogut fer avançar l'obra d'una finca que van comprar a finals de 2020, també critiquen que el pla obligui a arranjar les mitgeres dels veïns i, en qualsevol cas, que la lentitud administrativa municipal no els eximeix de seguir pagant hipoteca.