El programa de Tallers Oberts BCN s'amplia fins als nou dies i estrena demostracions

Les jornades de portes obertes, del 21 al 29 de maig, sumen més espais de creació: Gràcia passa de 22 a 36 participants

Cultura

Taller Perill, dedicat a la joeria contemporània, present als Tallers Oberts'22
Taller Perill, dedicat a la joeria contemporània, present als Tallers Oberts'22 | Cedida

Si l'any passat van fer una edició amb nous espais i un cartell més extens -recuperant-se així de la versió limitada que van celebrar l'octubre de 2020-, enguany els Tallers Oberts BCN tornen enfortits, consolidant un projecte que obre portes de tallers i espais de creació per apropar l'art, l'artesania i el disseny a la ciutadania: els dos dies passaran a nou i els tallers participants s'incrementen fins als 220, dels 150 de l'any passat. És l'edició amb major nombre d'espais involucrats i la que compta amb el programa més ampli fins ara, amb més de 140 activitats paral·leles. I per primer cop els tallers oferiran també demostracions.

Gràcia, amb 36 tallers oberts, encapçala la participació, juntament amb Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts. L'increment respecte l'any passat ha estat generalitzat: Ciutat Vella, que l'any passat liderava la llista amb 27 tallers, amb Gràcia en segona posició amb 22, ha passat enguany als 34. L'hi segueixen Sants-Montjuïc (32), Sant Martí (22), l'Eixample (17), Horta-Guinardó i Nou Barris (9), Sant Andreu (9) i L’Hospitalet de Llobregat, que hi participa per sisè cop comptarà amb 23 tallers oberts.

Per primera vegada, les jornades s'amplien fins a nou dies consecutius, oferint així una major flexibilitat per planificar les visites i participar entre algunes de les més de 140 propostes que tindran lloc del 21 al 19 de maig, entre les quals hi ha tallers familiars, xerrades, exposicions, o la possibilitat de fer un objecte artístic propi amb l'ajuda d'un professional. Això sí, per a participar en els activitats cal inscripció prèvia al web de les jornades.

L'esdeveniment estrena, a més, les demostracions que s'ofereixen en alguns dels tallers perquè els visitants puguin veure de primera mà el dia a dia dels professionals de la creació.
Pel que fa a les disciplines, Tallers Oberts BCN pretén mostrar "tota la riquesa del teixit artístic i creatiu de la ciutat, implicant arts i oficis molt diversos", tal i com asseguren els organitzadors, com ara joieria, disseny gràfic, dibuix, artesania, tèxtil, moda o enquadernació. Aquest any s'ha ampliat la convocatòria a altres disciplines creatives i s'hi podran trobar propostes d'arquitectura, disseny de producte o il·lustració.

Nous formats i guia web

La guia impresa dels Tallers Oberts BCN de 2022 estrena format. Disponible als equipaments culturals i als tallers participants, inclou mapes, imatges, directoris i referències dels espais de creació i informació sobre el teixit artesà i artístic de la ciutat. Des de fa dos anys, a més, la web tallersobertsbarcelona.cat s'ha consolidat com la principal eina de consulta i planificació per guiar-se durant la ruta escollida.