Nomenclàtor incorpora el pintor Francis Picabia i el deportat Lluís Villar a la memòria de Gràcia

L'artista tindrà una placa on va viure, a l'avinguda República Argentina i el republicà, una llamborda d'honor al carrer Nàpols

Política

El pintor Picabia i el voluntari republicà Villar, en imatges d'arxiu
El pintor Picabia i el voluntari republicà Villar, en imatges d'arxiu | Cedides

El procés de recuperació de la memòria històrica i d'homenatge a personalitats socials i polítiques que han tingut relació amb Gràcia està a punt de viure en les properes setmanes dues noves incorporacions destacades, les quals arriben de manera col·lateral als treballs que fa el grup de treball de Nomenclàtor. Es tracta del pintor parisenc Francis Picabia, referent del dadaisme, i de Lluís Villar, voluntari republicà deportat a Argelers i a Mauthausen. 

Camp d'en Grassot se suma al projecte Stolpersteine en honor al voluntari mort pels nazis

La incorporació de Picabia es concreta a partir de les propostes que l'Institut de Cultura (ICUB) analitza en el marc del programa Barcelona Ciutat de la Literatura i serà el 8 de juny quan es descobrirà una placa a la casa on va viure a l'avinguda República Argentina 28, a tocar del carrer Ballester. Es dóna la circumstància que l'última acció d'aquest programa municipal a Gràcia ja va tenir relació amb aquest carrer, quan Joan Perucho va ser honorat també amb una placa a la casa de República Argentina 248 el passat octubre.

La història del reconeixement a Lluís Villar és més llarga i es vincula al projecte internacional de llambordes d'honor Stolpersteine, dissenyades per l'artista alemany Gunter Demnig en record dels deportats i víctimes del nazisme. Transportista i voluntari enrolat a les files republicanes quan va esclatar la Guerra Civil, Villar, pare del president d'honor de l'Amical de Mauthausen Llibert Villar, va travessar la frontera per ser ubicat al camp d'Argelers i després, amb l'entrada dels nazis a França el 1940, va ser capturat i deportat a Mauthausen fins que va morir al camp de Gusen (Àustria).

Ara el treball de recuperació de la memòria que han fet els alumnes de Batxillerat de l'institut Goya d'Horta -els quals ja van participar ara fa 15 dies en un homenatge a les víctimes del nazisme a la Ciutadella- ha permès ubicar la casa familiar de Villar al carrer Nàpols 324 i s'ha fixat el 31 de maig, d'aquí a dos dimarts, per fer un acte d'homenatge i col·locació de la llamborda d'honor a la vorera tocant a casa seva. A l'acte hi participaran els alumnes del Goya, l'Amical de Mauthausen, la família Villar i representants de l'Ajuntament i del Districte de Gràcia.

La represa de la negociació política de la Rambla Verda s'endarrereix uns dies

L'agenda complicada ha impedit que aquesta setmana, com estava previst, es programessin les primeres trobades entre BComú-PSC i ERC com a tret de sortida a la segona fase per assolir un "pacte polític". Junts ja té data de reunió: el 31 de maig. La resta de partits, Ciutadans i Valents, encara no tenen proposta de dia o fins i tot alguns parlen d'un parell de setmanes.