L'Ajuntament negocia amb petits privats a Vallcarca per sumar més habitatge públic

El Districte anuncia un nou procés participatiu a la tardor per a la urbanització del Parc Central

Societat

Can Carol, esperant la urbanització de la plaça Farigola, que estarà en obres després de l'estiu i fins a principis de 2023
Can Carol, esperant la urbanització de la plaça Farigola, que estarà en obres després de l'estiu i fins a principis de 2023 | À.G.P.

L'Ajuntament està negociant amb petits propietaris privats de Vallcarca dels àmbits del triangle de Medes-Farigola i de Fusteria per sumar uns metres quadrats que poden acumular-se almenys en una nova promoció d'habitatge públic al futur barri. Així ho ha anunciat el regidor de Gràcia, Eloi Badia, en la sessió d'urbanisme que ha servit aquest dijous per actualitzar l'estat de la qüestió i calendaritzar a curt i a mig termini.

La pista de bàsquet es traslladarà aviat perquè el 2023 s'hi aixecaran pisos en règim de lloguer

El nou focus de negociació, al marge de la dificultat de progressió de l'altra taula entre els moviments socials i Núñez y Navarro, té a veure amb reparcel·lacions en fase d'aprovació inicial que el consistori veu en una fase de concreció (i d'adquisició) molt avançada, fins al punt de tancar el pacte a finals de 2022. "Tenim un principi d'acord i podrem fer més habitatge públic del que es preveia; almenys una promoció més", ha assegurat Badia.

Els moviments a peu de carrer, més enllà del sacseig als despatxos, s'esperen a curt termini aquest estiu a la plaça Farigola, davant de Can Carol, on s'urbanitzarà l'espai amb una plaça dura i una plaça més tova sota els arbres, amb obres acabades a principis de 2023. També ja està en moviment des del febrer i durant un any la primera fase de reforma de l'exConsolat, que ha de desembocar en un espai d'activitats i un jardí amb un lavabo-bar. En el nou mandat s'hi construirà un annex i el vial de connexió entre el pont i el carrer Becquer.

Però l'altre gran punt de debat veïnal i reconstrucció serà el Parc Central de Vallcarca, l'espai en forma de cunya que va des del pont al barri antic i que ja va formar part del concurs d'idees i del document d'autoria veïnal. "Aquestes aportacions anteriors funcionaran com un avantprojecte del procés participació sobre la urbanització que farem a la tardor", han apuntat els tècnics. "Necessitem desplegar aquest dibuix", ha afegit Badia.

La tramitació tornant de l'estiu, a més del procés participatiu, inclourà la licitació de la redacció del projecte executiu, que avançarà en paral·lel i sumant les aportacions veïnals. També es dóna per fet el trasllat de la pista de bàsquet, perquè ja estan adjudicades les dues primeres promocions públiques de 56 pisos en règim cooperatiu a Becquer i de lloguer a avinguda Vallcarca (on hi ha la pista).

Cates en marxa en el pla per fer un mirador a l'entrada del Park Güell a l'extrem de Coll del Portell

Treballant-se des del novembre i explicat per aquest setmanari al març (vegeu núm. 881), el pla per fer un gran espai d'estada a l'accés 4 del recinte gaudinià ja es mou amb cates dels operaris (foto inferior). La proposta suposa despavimentar l'espai, eliminar les 39 places d'aparcament i treure una part dels arbres per anivellar i reordenar les parts de bosc.

Operaris treballant a l'extrem del Coll del Portell aquesta setmana