El Districte pacifica l'entorn de l'escola Rius i Taulet com a primer pas per reduir el trànsit a Lesseps

El pla redistribueix el flux amb un gir a l'esquerra des de República Argentina i elimina un carril a l'eix Maignon-MDColl per ampliar voreres al voltant del centre educatiu

Societat

Entrada al carrer Maignon per avinguda Vallcarca
Entrada al carrer Maignon per avinguda Vallcarca | A.B.

El pla de mobilitat de l'eix Travessera de Dalt-Lesseps no ha agradat mai al Districte, almenys en els últims dos mandats, encara que les obres de reforma de la gran avinguda es fessin ja sota l'actual color polític però aprovades amb anterioritat. Si a això s'afegeix l'esclat en els últims anys del moviment Revolta Escolar a favor d'uns millors entorns en els centres educatius, la tempesta era perfecta a l'escola Rius i Taulet, i fins aquesta setmana no hi ha hagut acord amb l'Ajuntament després de moltes manifestacions. 

El Districte, a partir de l'estudi de mobilitat que ha posat nerviosos tant a la comunitat educativa com a veïns de l'eix Ballester recentment pacificat, ha presentat aquesta setmana un pla que opta per redistribuir el flux de trànsit que fins ara accedia des de República Argentina a Travessera cap a Besòs per l'eix Velàzquez-Maignon-MDColl o Verdi. La solució no és perfecta: en primer lloc, perquè suposa retallar un tros de vorera de República Argentina/Lesseps i eliminar el cordó d'aparcament anterior per crear un tercer carril que giri a l'esquerra; en segon lloc, encara és una incògnita que el flux de trànsit s'engoleixi en un sol carril en el tram Maignon/Mare de Deu del Coll. 

La segona tinenta d'alcalde Janet Sanz i el regidor de Gràcia, Eloi Badia, han emmarcat el pla de mobilitat específic en el pla Protegim Escoles del 2022, aprofitant que els centres previstos de reformar enguany s'han endarrerit en l'execució (Sedeta, Montseny, Claret). Però també Sanz ha volgut anar més enllà: "Iniciem un procés en un espai com Lesseps que segurament ha de fer la darrera de les transformacions". "Hem d'aconseguir que la gent que es mou en vehicle sigui la mínima possible", ha afegit.   

L'aplicació de Protegim Escoles al voltant de l'escola Rius i Taulet es concretarà amb bancs i nous arbres en una vorera de Maignon i de Mare de Déu del Col que creix de dos a cinc metres. Les mesures es limiten a aquest front del darrere del centre; de cara a la plaça Lesseps se seguirà com fins ara. La comunitat educativa, en tot cas, s'ha mostrat satisfeta i ha desconvocat les protestes periòdiques a Travessera.

La fama creixent dels escocells es desplega ja en taller

La iniciativa sorgida al voltant de l'escola Teixidores per enverdir el tram d'Encarnació (vegeu núm. 886) s'està concretant ja en tallers als centres cívics, com el que Liz Castro, del col·lectiu Eskocells, ha fet aquest dimecres al Coll. Amb deu participants muntant baranes i treballant terra, compost i plantes. els organitzadors constaten que l'interès és creixent.