Chen Moraes: "El jiu jitsu brasiler és el meu mitjà de vida, espero no haver de tornar a tancar"

L'instructor de l'Anaconda Fight Club afronta nova etapa a la Travessera de Gràcia i prepara una novel·la autobiogràfica amb les experiències en aquesta art marcial

Esports

Chen Moraes, donant indicacions a dos alumnes al gimnàs
Chen Moraes, donant indicacions a dos alumnes al gimnàs | À.G.P.

Després de tretze anys impartint arts marcials en un local del carrer Ventalló, l'instructor Chen Moraes (Rio de Janeiro, 1956) afronta una nova etapa al capdavant de l'Anaconda Fight Club, situat a la Travessera de Gràcia des de fa més de dos anys. Superat el període més complicat de la pandèmia, que va coincidir amb el trasllat, Moraes se centra en difondre el jiu jitsu brasiler. A  més de publicar llibres especialitzats en aquest disciplina, amb les seves experiències prepara una novel·la autobiogràfica. 

Com es va iniciar en la pràctica de les arts marcials?
Va començar amb una plantufada. Quan tenia vuit anys vaig agafar l'estel d'un nen més gran que jo, devia tenir 14 anys. Després que ell em pegués, vaig demanar auxili a la meva germana i em vaig apuntar a l'escola d'arts marcials. 

Què és el primer que indica als alumnes petits quan comencen?
El que faig és deixar que provin una o dues vegades, perquè estiguin segurs que els ha agradat. Els pares que volen imposar una determinada activitat, no és el bon camí. El nen s'ho ha de passar bé. 

Com definiria el jiu jitsu brasiler? 
El defineixo com l'art que desafia totes les altres arts marcials. 
 
Per què la gent s'hi apunta?
El practiquen milers de persones, és un esport que està de moda.

Quins beneficis aporta?
És complet, fa moure totes les parts del cos, tota la musculatura. És millor que fins i tot la natació, perquè en natació treballes sense el pes de la gravetat. Al jiu jitsu no, has de treballar amb la gravetat. 

Com veu el futur a partir d'ara?
El jiu jitsu brasiler és el meu mitjà de vida, espero no haver de tornar a tancar el gimnàs i que els estancs estiguin oberts.

Moraes, a les portes del gimnàs Anaconda, a la Travessera de Gràcia