Gràcia lidera l'adhesió a associacions a BCN: un 20% dels veïns, sobretot a Vila, que té 335 entitats

Dos estudis destaquen la densitat i alhora dispersió local en espais i l'acció política per sobre d'altres activitats

Societat

Mostra d'entitats celebrada al carrer Gran de Gràcia el 2018
Mostra d'entitats celebrada al carrer Gran de Gràcia el 2018 | Arxiu

Dissabte Gràcia viurà un nou Dia de l'Associacionisme Cultural amb activitats a Can Musons, Can Carol o La Violeta, amb la sensació de ser sempre els mateixos impulsors, però dos últims informes fixen amb xifres una fama concreta: Gràcia lidera la participació veïnal a Barcelona amb un de cada cinc veïns (20,2%) que participen almenys en una associació i el nucli històric de la Vila és el segon barri dels 73 de la ciutat amb una densitat associativa formal més alta: hi ha 335 entitats, només superades per les 362 de la Dreta de l'Eixample. Sense entrar en comparacions, però, per exemple, Horta-Guinardó no té cap barri que superi les 90 entitats.

Gràcia rep el que li toca en subvencions pel seu pes; Ciutat Vella queda afavorida

Aquestes són dues de les principals conclusions relatives a Gràcia dels informes Explotació del Fitxer General d'Entitats Ciutadanes (2019) o Participació i informalitat en el teixit associatiu de la ciutat de Barcelona: Tendències i reflexions (2021), que en tot cas subratllen i valoren que Vila de Gràcia tingui un alt percentatge de 6,6 entitats per cada mil habitants, però que a Europa aquest valor encara es queda curt i que l'estadística oficial no reflecteix l'esclat d'associacionisme no formal dels darrers anys.

El que sí que poden afirmar els dos estudis -sobretot el primer- és que la concentració d'entitats al nucli històric de Gràcia queda alentida després a nivell de districte (de 335 entitats només es passa a 518 i Gràcia baixa a la cinquena posició de deu districtes. També se sorprèn l'anàlisi quan es constata la dispersió de tantes entitats en una galàxia d'espais diferents; només hi ha dos equipaments que concentrin més de cinc entitats (l'hotel d'entitats del carrer Providència, amb 22, i el Centre Cívic El Coll, amb 6).

Per àmbits sectorials, Gràcia apareix per tot arreu en els mapes de calor, però la dada que més impacta és el 27% de persones que han admès que han participat en alguna acció comunitària de caire polític a Gràcia. Representant el 9,5% d'entitats totals al Fitxer General, Gràcia s'ajusta a les subvencions atorgades (9,1%), mentre que Ciutat Vella queda molt afavorida (16% d'entitats i 24% de subvencions).

Dia intens de l'associacionisme

La Fundació Festa Major fa una jornada de portes obertes a Can Musons i a la tarda hi haurà tallers infantils i un concert. L'Associació Cultural L'Independent se suma a la diada amb un vermut amb els socis i col·laboradors a La Violeta, i fins i tot l'activista gracienc Josep Fornés parlarà sobre "el dret a la cultura" a Vilafranca del Penedès.

La Festa Major de Gràcia, exemple paradigmàtic d'activisme veïnal