Polèmica al Casal Cardener per la plantada del grup de sardanes perquè els obliguen a cobrar el curs

La junta de l'equipament argumenta el canvi en una adaptació general de l'oferta lúdica a partir d'una decisió del consell rector

Societat

Fotografia recent del grup de sardanes del Casal Cardener
Fotografia recent del grup de sardanes del Casal Cardener | Cedida

La decisió de la junta del Casal Cardener de cobrar a partir de la temporada 2022-2023 per activitats que històricament s'han impartit a l'equipament de manera gratuïta ha provocat una rebel·lió en el curs de sardanes que coordina Albert Vilamitjana de manera voluntària des de fa 12 anys i molt probablement l'any que ve els dansaires s'hauran de traslladar a algun altre lloc.

La polseguera s'ha aixecat en l'últim mes, quan s'ha comunicat oficialment una decisió que ja corria des del novembre de 2021, i des del grup de sardanes es dona per fet que aquest mes de juny ja es faran les últimes classes. "Perdran sardanistes i perdran socis", explica Vilamitjana a aquest setmanari.

El grup de sardanes, que fa classe tots els dimarts de 19 a 20.30 hores (amb la majoria dels seus membres que també es troben els divendres al 2Estones), és un referent de l'activitat sardanista per tot Catalunya des de fa set anys, sota el nom de Cardener, que llueixen en les samarretes identificatives. Ara els ànims, però, estan baixos i amb voluntat de continuïtat, sempre amb la idea que la difusió del fet sardanístic es faci de manera voluntària. "S'ha trencat un pacte entre el Districte i el Casal Cardener", apunta Vilamitjana com a raó que ha desencadenat la plantada.

Des del Casal Cardener, la junta gestora argumenta el canvi en una adaptació general de l'oferta lúdica a partir d'una decisió del consell rector. "Aquest ja era l'únic curs gratuït i abans ja es van adaptar els tallers de pintura o la coral", apunta Àngel Martín, tresorer de l'equipament, vinculat a l'entitat Ciberdona. El proper setembre, si no hi ha un canvi radical dels esdeveniments, el Casal Cardener oferirà un curs de sardanes al preu de 25 euros per trimestre (si el professor és voluntari). "Volem seguir fent sardanes però no podem fer excepcions de funcionament", diu.