El Coll - La Bruguera amplia la programació cultural amb un cartell estable de teatre

El centre cívic -amb quatre grups consolidats- ultima aquests dies el format per sumar la nova proposta de cara a la tardor

Cultura

'Barri de tinta i paper'  ha desembocat en el grup de teatre Provoc'art
'Barri de tinta i paper' ha desembocat en el grup de teatre Provoc'art | Cedida

El teatre és una de les disciplines artístiques amb més tradició i arrelament a Gràcia, amb entitats històriques que serveixen de pedrera d'on han sortit i surten actors amateurs i professionals. A la Vila, és una realitat visible. I en el cas dels barris del nord, malgrat que els darrers anys l'activitat ha patit un descens evident, també compta amb una interessant trajectòria en aquest àmbit -documentada des dels anys 30 i fins el 2015 pel Centre d'Estudis del Coll - Vallcarca, i que ara entoma el centre cívic.

Amb quatre grups de teatre consolidats, a partir de la tardor l'equipament inclourà una programació estable de teatre, per donar resposta als grups del propi equipament i per acollir altres demandes o propostes que arribin al centre. "Encara estem estudiant com encaixar la programació, però la idea és que sigui una activitat cultural regular com és ara la música o el còmic", explica Xavi Franch, director del centre.

Després de l'estrena del migmetratge 'Barri de tinta i paper', un projecte de teatre comunitari per reivindicar la memòria de la Bruguera i la influència de l'editorial en la història del barri, part dels participants es van reconvertir en un nou grup de teatre, Provoc'art, companyia autogestionada que es va sumar a la mostra que el Districte organitza pel Dia Mundial del Teatre, juntament amb la resta de grups que han assajat durant tot aquest curs. "Amb aquest grup per fi omplíem el buit de teatre al centre, i a més hem sumat tres grups més de persones del barri que tenien la necessitat de trobar espais per assajar", afegeix Franch. A l'octubre, Provoc'art estrenarà la seva primera obra, una història de denúncia social.

La vida associativa i cultural del Coll viu un període significatiu als anys 30 amb l'impuls del Casal Català Republicà del Coll i l'Ateneu Catalanista del Coll. A partir dels anys 40, però, serà la Parròquia de la Mare de Déu del Coll l'espai cultural més actiu, amb el naixement de les Caramelles com un dels eixos destacats d'aquesta etapa, segons recull la cronologia feta per Josep Maria Riera i Antonio Sánchez. "Aquest estudi és molt rellevant perquè demostra el vincle que històricament el barri ha tingut amb el teatre, amb les seves diferents etapes i malgrat que això es talla en un moment determinat", apunta Franch.

Improvisació llatina i altres prismes culturals

La celebració del Dia Mundial del Teatre a finals de març va ser la primera oportunitat de mostrar el treball dels grups del Coll que actualment compten amb el recolzament del centre cívic: El Piano de Cartón, Improlatina, Provoc'art i Strangers Produccions, cadascuna amb una manera diferent d'entendre el llenguatge teatral.