Casals Sabaté: "Què hem de fer, blues? No. Hem de reivindicar el llegat musical del nostre país"

Després de 20 anys junts, Blai Casals i Manu Sabaté celebren el camí recorregut amb 'ics-ics', que presenten aquest divendres al CAT

Cultura

Blai Casals i Manu Sabaté, assajant al CAT aquest dijous
Blai Casals i Manu Sabaté, assajant al CAT aquest dijous | S.M.

Van començar junts fa 20 anys i pel camí han incorporat instruments nous, companys de viatge i projectes diferents, per acabar fent un disc tots dos de nou, 'ics-ics', que presenten aquest divendres 10 de juny al CAT (20.30h) en un concert on es reivindiquen com a duet i s'acompanyen d'amics.

El concert d'aquest divendres serà un concert a l'ús o més aviat una trobada amb amics?
Blai Casals: Un concert. Som músics que tenim dies més afortunats que altres. Serà un concert a l'ús perquè habitualment la gent ens troba tocant al carrer. I a més serà una trobada amb amics perquè vindran a tocar amb nosaltres.
Manu Sabaté: És un concert per celebrar que fa 20 anys que estem junts. Ens venia de gust reivindicar-nos com a duet després de dues dècades de viatge comú.

Parlant de la vostra trajectòria, no pareu quiets. Què us mou a provar i experimentar tant?
BC: Som persones curioses de mena. Sempre he sigut crític amb el nostre món, allò que en diuen tradicional tot i que som músics i prou, sense etiquetes, però aquesta visió crítica et porta a experimentar. Una vegada li vaig preguntar al Manu: "Què intentes fer?" I em va respondre: "Alguna cosa que et porti a l'univers del so català".
MS: Hem  tingut èpoques de reflexió. Hem crescut junts i crec que jo he après moltes més coses del Blai que ell de mi perquè em va obrir un univers, el de la música folk, que m'era desconegut i ho considero menys encotillat que fa 20 anys.

No us agraden les etiquetes però sí reivindiqueu la música d'arrel.   
BC: Som conscients del context en què vivim i tot i no estar al 100% amb la música tradicional, és igual, perquè som d'aquí. Què hem de fer, blues? Volem transmetre la gent que estimem. També hi ha la voluntat política de reivindicar el llegat musical del nostre país.
MS: Venim de cau i ens hem format de forma crítica, entenent que tot és política. I amb la música, aquest posicionament sempre ha estat molt natural.

En quin context apareix el disc?
MS: Lligat a la idea de celebrar-nos. Hem anat amb altres grups però mai havíem reivindicat el duo. Hem tornat a assajar un dia a la setmana i als temes els hem donat la volta, amb la perspectiva de les coses que ens agraden ara.

Com per exemple?
BC: Incorporant recursos, com ara un teclat electrònic tot autofabricat i estic molt content amb el resultat.
MS: Ja no podem incorporar més instruments i accessoris; ens faltarien mans. He fet una inversió gran en pedals i la veritat és que cada vegada m'agrada més el so.

Què espereu del concert al CAT?
BC: Volem que vingui tothom!
MS: El CAT és casa nostra i estem agraïts de tenir aquest espai. Començarem sols i després anirem afegint mandanga festiva amb Pau Benítez, Heura Gaya, i tancarem amb Mata Negra, primera reunió després de 10 anys.