Festa Major elimina la reserva i els aforaments, consolida l'espai Bailèn i fa tornar el Festigàbal

Els carrers voten a finals de juny si es manté el concurs de guarnits amb 23 participants: entra Perla i surt Maspons

Societat

El pregó de l'any passat, amb les cadires separades i tancades en un espai concret, a plaça de la Vila
El pregó de l'any passat, amb les cadires separades i tancades en un espai concret, a plaça de la Vila | A.B.

La Festa Major de Gràcia 2022  ha anat deixant píndoles informatives ja en les últimes setmanes: la pregonera serà l'expresidenta de la Fundació, Carla Carbonell, s'estrenarà el Lleó de Gràcia com a nova figura de cultura popular i en l'aire hi ha el fort debat de la votació sobre la continuïtat del concurs de guarnits, que es manté per a finals de juny (vegeu L'Independent 888).

Però tot s'accelera ara que falten dos mesos i escaig: Districte i Fundació han confirmat que enguany "es torna al model 2019" i ja no tenen sentit ni les reserves prèvies ni els aforaments perquè aquestes mesures, sense pandèmia, "ja no tenen cap empara legal". Sí que hi haurà control d'accés als carrers guarnits, això sí.

Més ball hi ha en el desplegament d'espais, aquests dies que surten a licitació ja els requisits tècnics de la Plaça del Folk, Dones del 36 i Bailèn; aquest últim cas consolida el retorn d'un espai que als anys 90 va acollir grans concerts i que des de l'any passat ha tornat amb un format mitjà.

Però encara hi ha una notícia important més en aquest àmbit dels concerts: torna el Festigàbal, després de les dues edicions frustrades per la complexitat de les negociacions amb el Districte. El festival vinculat a la sala Heliogàbal, que s'ha celebrat al pati interior de la Sedeta des del 2015 i que des del 2006 s'havia fet a la plaça Rovira, té ara mateix dates confirmadíssimes i una estructura preparada: el 19 i el 20 d'agost amb cinc grups musicals i dj final per acabar cada jornada. Amb el cartell enllestint-se, fonts de l'Heliogàbal han apuntat que enguany s'apostarà per potenciar els grups emergents.

A dos mesos de Festa Major, hi ha més detalls que es van sabent com, per exemple, el número de carrers guarnits. El llistat s'ha tancat en 23 comissions de carrers pel retorn del carrer de la Perla i l'any sabàtic de Maspons. Els primers ja van anunciar la tornada el passat febrer (vegeu reportatge) i els segons ho han notificat oficialment a través d'una comunicació recent de la Fundació als membres del patronat.

Un dels concerts del Festigàbal celebrat al pati de La Sedeta per Festa Major