Comerç i Dones recuperen el projecte de xarxa lila de suport a víctimes de violència a la llar

Una desena d'establiments, des de perruqueries a farmàcies, des de botigues de llegums a art gràfic o activitats extraescolars, activaran a la tardor una estructura inicial de suport

Societat

Mamavaca, impulsora de la proposta d'una xarxa de comerç lila
Mamavaca, impulsora de la proposta d'una xarxa de comerç lila | À.G.P.

La pandèmia es va acarnissar no només amb les persones grans sinó amb projectes comunitaris que reverteixen en el benestar social més bàsic, com el dret a l'acompanyament veïnal que tenen les víctimes de violència masclista. El projecte de xarxa de comerç lila, debatut el desembre de 2019 en el Consell de Dones a partir d'una proposta concreta de la botiga La Mamavaca, va quedar aturat i ara torna amb força. 

El Consell de Comerç i el Consell de Dones, amb el suport de la tècnica de Feminismes del Districte, estan en ple desplegament de l'estructura inicial de suport, que s'activarà a la tardor i que compta ara mateix amb tota mena de perfils comercials d'una xarxa que s'identificarà amb un distintiu perquè les víctimes hi detectin un espai d'acollida i informació sobre els recursos. "Pensem que totes tenim un mòbil i sabem com actuar i els recursos que existeixen, i no és així", remarca la consellera Àngels Tomàs. 

A la llista inicial d'aquesta xarxa lila es busca de moment referents als cinc barris de Gràcia: hi ha una perruqueria al Coll, una galeria d'art o una botiga d'activitats extraescolars a Vila de Gràcia, una botiga de llegums o una d'art gràfic al Grassot. "Demà anirem a visitar una farmàcia a Grassot i ens calen comerços de la Salut i Vallcarca", apunten, sense menystenir si les botigues aspirants estan en un eix cèntric o en carrer residencial; només han de tenir clientela i ser punt de trobada.  

60 hores de formació lila. Les botigues interessades passaran per un procés de formació bàsica en l'atenció a les víctimes, i això és conseqüència directa de la multiplicació per quatre de les hores contractades pel consistori i que fins ara es dedicaven a entitats i xarxa lila de Festa Major. Ara, aprofitant el projecte de comerç lila, s'arribarà a fer formació també a caus i esplais i altres entitats.