Fundació Festa Major introdueix en el pressupost una nova partida de seguretat privada de nit als carrers

El patronat votarà el 30 de juny amb dues preguntes: "Vols seguir celebrant el concurs de guarnits?" i, si guanya el sí, entre mantenir el rànquing actual o només de l'1 al 10

Societat

Imatge nocturna del carrer Francisco Giner guarnit el 2017
Imatge nocturna del carrer Francisco Giner guarnit el 2017 | Josep M. Contel

La Fundació Festa Major avança a cada setmana que passa en els múltiples fronts organitzatius que significa fer una festa de dos milions de visitants i ja ha fet arribar als membres del patronat, on hi ha totes les comissions de carrers, el pla d'activitats 2022, l'última auditoria, el pressupost 2022 i l'ordre del dia de la pròxima reunió. En aquests dos últims documents, hi ha detalls interessants: d'una banda, una proposta de nova partida de 21.850 euros per a la contractació unificada de seguretat privada de nit, i d'altra banda, l'articulació de la votació sobre el model de concurs de carrers guarnits (vegeu L'Independent núm. 888). 

L'augment de la despesa en seguretat sortirà de les subvencions públiques rebudes

La presidenta de la Fundació, Lina López, ha argumentat la necessitat d'aquesta nova partida en vigilància en la necessitat de "protegir els guarnits", sobretot en els horaris de matinada on no hi ha programació. La despesa, que anirà a càrrec de la Fundació i sortirà de les subvencions públiques, busca concentrar l'operatiu en una sola empresa que actuï "de dilluns a dijous a partir de les dues de la matinada i divendres i dissabte a partir de les tres". 

La impossibilitat de fer recaure aquest control de la seguretat en Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra ja va obligar a fer un pas endavant a molts carrers i contractar seguretat privada, després d'anys de vigilància a través dels membres de cada comissió. Però la despesa sortia del pressupost de cada carrer, i en alguns casos, dels ingressos de les barres de consumició. El pressupost ara detalla que els 21.850 euros signifiquen una inversió indirecta de 950 euros en el manteniment de cada carrer de Festa Major. 

Pel que fa al debat sobre el model de concurs de carrers guarnits, plantejat aquesta primavera, el comitè de direcció de la Fundació ja té a punt el tipus de votació que farà en la pròxima reunió del patronat del 30 de juny. En primer lloc, la votació tindrà una primera pregunta amb resposta sí o no: "Vols seguir celebrant el concurs de guarnits?". En segon lloc, hi haurà una segona votació en cas de guanyar l'opció del sí en la primera consulta en base a una pregunta a escollir entre dues opcions: "Vull mantenir el resultat del concurs a mode rànquing del primer a l'últim" o bé "Vull fer rànquing del primer al desè i de l'onzè en avall només lliurar mencions". 

La votació es farà després de la reunió ordinària del patronat que debatrà el pressupost o el pla d'activitats d'enguany o l'auditoria o la memòria de l'any passat, ja en el marc d'una reunió extraordinària, i en els punts finals ja es preveu la proclamació del resultat de les votacions i, per tant, del nou model de concurs de guarnits, que ja s'articularà en el marc de la Festa Major 2022 del 14 al 21 d'agost. 

Nous ajuts en el pagament de locals

La despesa de les comissions de carrers també es veurà alleugerida si s'accepta la proposta de la Fundació d'eixugar el cost del lloguer d'espais per a guarnir fins a un 75%, sempre i quan el cost total no passi dels 800 euros. La comissió de festes de La Perla, que enguany torna, era una de les que havia plantejat el debat amb més intensitat en anteriors reunions.