Dos llibres inèdits de Víctor Nubla reivindiquen la visió del món del músic gracienc

'Biografies il·lustres de personatges breus' (Males Herbes) i 'Cartes a Maria' (Angle Editorial) es presenten a la Taifa dimecres 22 de juny

Cultura

Víctor Nubla, després d'una entrevista amb l'Independent el 2016
Víctor Nubla, després d'una entrevista amb l'Independent el 2016 | S.M.

Un ja era del coneixement del seu entorn més proper i per això van anar a buscar-lo expressament al seu ordinador i preparar-ne l'edició, però l'altre va ser tota una sorpresa. El primer és Biografies il·lustres de personatges breus, publicat per Males Herbes, i l'altre, Cartes a Maria, d'Angle Editorial. Aquests dos llançaments editorials simultanis que han tingut lloc aquesta setmana reivindiquen la visió tan particular i única que tenia l'escriptor i músic gracienc Víctor Nubla, dos anys després de la seva mort.

El recull de Biografies il·lustres prové d'una secció -que té el mateix nom- de Música i geografia, el programa que Gràcia Territori Sonor té a Ràdio Gràcia i que es va inventar el mateix Nubla. "Sabíem que treballava en aquest projecte des de feia un temps, però el que no sabíem era que tenia un altre llibre pràcticament enllestit, el de Cartes a Maria", explica Aleix Salvans, membre de GTS. Precisament la idea d'aquesta obra va sortir durant la presentació a la llibreria Taifa del llibre de Salvans Gestió del caos. "L'editora d'Angle li va preguntar al Víctor si havia pensat alguna vegada què li explicaria al seu fill o filla, si el tingués, perquè pogués entendre el món", afegeix. I uns anys després, quan estaven recopilant documents i material de l'ordinador del músic gracienc, s'ho van trobar. "Només li va faltar un dia per enllestir-ho", apunta Maria Vadell, directora artística del LEM, "perquè la darrera modificació del document era del 24 de març i el 25 el van ingressar a l'hospital". Per als seus companys, Cartes a Maria és una conversa amb Nubla, un text on reconèixer la seva visió de la política, el temps i del funcionament del món.

Celebració a la Taifa

Els dos llibres pòstums de Víctor Nubla es presentaran a la llibreria Taifa el proper 22 de juny, en un acte que també servirà de record i homenatge a l'impulsor de Gràcia Territori Sonor i el LEM. Hi serà Aleix Salvans, membre de GTS, i responsable de l'edició i de la introducció de Cartes a Maria, que Nubla va deixar gairebé enllestit pocs dies abans de la seva mort.