El casal de gent gran de Siracusa es repensa

L'activitat lúdica no ha tornat a l'equipament, que torna a oferir serveis des de l'abril i cedeix espai a la residència

Societat

L'accés al casal des de la plaça del Poble Gitano, aquesta setmana
L'accés al casal des de la plaça del Poble Gitano, aquesta setmana | À.G.P.

La setmana que ve coincideixen dos fets importants del passat i del present de l'històric Casal de Gent Gran de Gràcia, el casal del carrer Siracusa: farà deu anys de la mort del seu principal activista, l'enyorat Francesc Vilaplana, i es jubila l'actual directora de la residència, Asun Soto, després de nou anys.

Els dos elements venen a tomb pel moment de repensament que atravessa l'espai del casal: tancat des de la pandèmia, l'activitat lúdica no s'ha reobert perquè el menjador i els principals espais es van fer servir com a zona de visites de la residència. Ara s'ha hagut de cedir espai a la residència El Mil·lenari de Nou de la Rambla, que està fent obres de reforma: 35 persones venen cada dia en tres viatges.

Com a casal, l'activitat ja no és la d'un centre cívic, fet que amb els anys han anat assumint al barri espais com La Violeta o el casals Montmany i Cardener, però hi ha una oferta represa dels serveis de podologia i perruqueria i també menjador per emportar. "No hi ha una dinàmica cívica i coincideix el fet que la residència necessita més espai", diu Soto a mode de balanç.

La realitat canviant, tant de persones que ho lideraven com de sacsejada social que ha representat la Covid, posa en dubte una recuperació de les anteriors dinàmiques que sobretot havien pivotat a l'entorn de l'Associació Germanor. "Si es reobrís, qui vindria", es pregunta la màxima responsable, que tanca etapa dimecres que ve.