La negociació sobre la Rambla Verda avança descartant mantenir tots els edificis actuals

Govern i oposició s'emplacen a nous contactes abans de l'estiu per perfilar el pacte polític per a la reforma

Política

Perspectiva de la Rambla verda des de la plaça de la Palmera
Perspectiva de la Rambla verda des de la plaça de la Palmera | À.G.P.

La política de baixa intensitat local s'està animant amb les visites de dirigents de ciutat i nacionals dels partits però els consellers del districte segueixen focalitzats aquests dies en els contactes i anàlisis tècniques del futur de la Rambla Verda de Vallcarca. La primera ronda de negociacions, represa a finals de maig i continuadora dels primers contactes fets a cavall del 2020 i el 2021, s'ha tancat amb les reunions del govern BComú-PSC amb Junts i Ciutadans, els últims que faltaven d'una ronda iniciada amb ERC i Valents.

No tocar res deixa pendent l'obtenció de 2.554 m2 de verd, que no hi són ni a l'entorn

Tots els partits no s'han inclinat encara per una posició definitiva però qui sí que ha mogut fitxa és el mateix govern descartant un dels quatre escenaris que va plantejar el març de 2019, el de mantenir totes les edificacions actuals. L'opció 1 ja era la que menys possibilitats tenia perquè defensava no tocar res i tenia l’inconvenient que el planejament demana 4.944 metres quadrats de verd i en faltarien 2.554. En l'anàlisi del 2019, aquesta opció encara es va considerar tenint en compte que a l’entorn, al principi de l’avinguda, hi ha 1.639 metres quadrats de verd que encara serien insuficients. A favor de l'opció hi havia el fet que no hi hauria costos d’expropiació ni habitatges ni negocis afectats.  Tampoc es faria el dipòsit pluvial i no hi hauria continuïtat en el verd.

L'executiu local, que es reunirà amb l'AV Gràcia Nord-Vallcarca aquest juny i probablement de nou amb ERC abans que arribi l'estiu, planteja ja només tres escenaris: l'opció 2, que prioritza no tocar habitatges i dedicar 5,3 milions a expropiar negocis; l'opció 3, que afecta habitatges i negocis sobretot de l'eix Casita-Agramunt i contempla el dipòsit pluvial; i l'opció 4, amb 33 habitatges afectats, inclòs dipòsit i 15 milions de despesa en expropiacions.

Mascarell, alcaldable?

L'ambient de precampanya es va escalfant també amb enquestes telefòniques que, a banda de demanar qui vota el ciutadà i valorar el mandat Colau, planteja noms de candidats per a Junts o PSC. Per als primers, l'enquesta cita Jordi Martí Galbis, Jaume Giró, Jaume Alonso-Cuevillas, Xavier Trias, Victòria Alsina, Ramon Tremosa, Ferran Mascarell, Neus Munté i Josep Maria Argimon. Pel PSC, hi ha Jaume Collboni, Miquel Iceta i Raquel Sánchez.