Descens de desallotjats i queixes a les places però alerta per la fi de festa a Gal·la Placídia i Joanic

Les denúncies se centren en l'incivisme tot i el robatori amb violència a Ramón y Cajal i una agressió sexual a Lesseps

Societat

La plaça Joanic, amb els bancs ocupats de veïns prenent la fresca, aquest dijous
La plaça Joanic, amb els bancs ocupats de veïns prenent la fresca, aquest dijous | À.G.P.

L'operatiu policial que despleguen tot l'any Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana a les places de Gràcia, en tres fases d'intensitat, ha entrat des de la setmana passada en el número 3 d'alt desplegament en cap de setmana. No ha variat la distribució dels 20 punts calents: per a la Urbana Sol, Vila, Virreina, Diamant, Revolució, Raspall, Joanic, Poble Gitano i Verdi-Perla, i per als Mossos Nord, Gal·la Placídia, Lennon, Rovira, Lesseps, Sedeta, Caterina Albert, Antoni Puigvert i Menéndez Pelayo. 

Un 71% de les trucades que es fan al 112 a Gràcia són en cap de setmana i un 62% de 22h a 04h

Però la tensió entre juny a octubre, amb presència fixa de 18.00 a 06.00h a Sol, Vila i Virreina (i d'aquí amb un ull a Revolució i Diamant) no té a veure amb la vigilància i control esporàdic d'octubre a abril i és més intensa en tot cas que la feina d'abril a juny, quan l'horari de presència fixa és de 20.00 a 04.00h. Precisió: Festa Major té un operatiu especial. 

Mossos i Urbana, que dijous passat van comparèixer com fan semestralment a la comissió de seguretat del Districte, admeten que "no és el mateix Sol que Lennon" però asseguren que el pla de places està "donant resultat". I aporten xifres i una conclusió: en 18 dels 20 punts baixen les queixes rebudes al 112. 

En el conjunt de l'operatiu hi ha hagut una reducció del 33% del nombre de trucades rebudes a 31 de maig (de 338 l'any 2020 es va passar a 627 l'any 2021 i ara han estat 421). Per mesos, el maig és exemplificador: de 91 queixes l'any 2020 es va passar a 399 i ara han estat 97. Més detalls: el 71% de trucades que es fan al 112 a Gràcia són en cap de setmana  i un 62% entre 22.00 i 04.00h. Una altra dada: l'any 2021 hi va haver prop de 25.000 desallotjats i enguany no s'han superat els 11.000. 

Guàrdia Urbana i Mossos, més enllà de les dades de balanç, posen l'accent en la problemàtica actual: el final de la festa a les places Joanic i Gal·la Placídia. Quan la neteja ha fet efecte (comença a la una per Vila i avança per Sol, Diamant, Virreina, Revolució, Poble Gitano i Raspall, on arriba a les quatre), les dues puntes acumulen els més festers: els primers escombrats des del nucli històric de Gràcia i els segons, com a impacte col·lateral a Gràcia de l'efecte Otto Zutz, en l'argot policial, aquells que acaben la nit a la plaça de Via Augusta havent sortit abans de les discoteques de Sarrià-Sant Gervasi. "Només aquí pugen o es mantenen les queixes del 112", apunten preocupats. 

Els Mossos tanquen l'informe abordant les denúncies, on guanya per golejada l'incivisme (762 sancions) i destaquen dos fets delictius: un de molt mediàtic, el robatori amb violència d'un mòbil a un noi a Ramon y Cajal/Joanic ("No es va fer detenció perquè l'agressor anava amb la cara tapada", diuen) i una agressió sexual que no havia trascendit. A preguntes d'aquest setmanari, els agents aclareixen que els fets van succeir a Lesseps al maig quan un sensesostre va agredir sexualment un altre.

Una nit del passat mes de maig a la plaça Virreina