Nova rebel·lió davant la instal·lació d'una antena de telefonia de fort impacte visual al Coll

Un centenar de veïns de l'entorn de MDColl 113-115, on s'ha activat l'aparell, es mobilitzen sota l'argument del risc de salut

Societat

La torre que amaga l'antena 5g, sobresortint del terrat de MDColl 113
La torre que amaga l'antena 5g, sobresortint del terrat de MDColl 113 | À.G.P.

Un nou cas d'implantació d'una antena de fort impacte visual ha tornat a sacsejar un veïnat de Gràcia. Si el 2019 la comunitat de veïns de Travessera de Dalt 63 es va revoltar contra Orange perquè no volien prorrogar la vigència d'un contracte existent des del 1999 i si el 2021 li va tocar el torn a una mobilització al carrer Nil Fabra 11 per una antena de Movistar, ara la protesta s'ha traslladat una mica més al nord. 

Els precedents fan costat als veïns: a Travessera es va retirar i a Nil Fabra no es va activar

L'entorn veïnal de la comunitat del carrer Mare de Déu del Coll 113-115 s'està mobilitzant primerament amb un grup de whatsapp d'unes 80 persones i aquest dilluns amb una primera reunió física als jardins de Maria Baldó contra l'antena de telefonia mòbil que emergeix ben visible a la finca i que es veu perfectament des del barri vell de Vallcarca i sobretot des del pont. L'antena, de tecnologia 5G i pertanyent a la Movistar, segueix l'estil de Nil Fabra perquè l'aparell queda tancat dins d'una torre quadrada que dissimula les seves característiques però que no amaga l'impacte estètic; sobretot ben bé una desena de metres del terrat de l'edifici. 

Els veïns organitzats, que dimarts també van ser presents i explicant el seu cas a l'audiència pública, han explicat que la instal·lació es va desplegar durant el pont de la Segona Pasqua, de diumenge 5 a dilluns 6, amb una grua de grans dimensions que tallava el carrer. "Ningú ens va informar de res, ningú ens va demanar permís", apunta amb indignació Núria Costa, una de les portaveus de la plataforma de veïns organitzats. 

Sota la crida explícita Has vist aquesta antena 5G, el veïnat va empaperar el barri i ha començat a recollir signatures per a la retirada "urgent" de la instal·lació, que aprofita a més una part del servei que ja hi havia al terrat de MDColl 113-115 de senyal 2G i 3G. "Volem que treguin l'antena abans que comenci l'escola al setembre", adverteix Costa, tenint en compte la proximitat de l'escola Farigola. 

Els arguments del veïnat organitzat, que està format tant per famílies que viuen al mateix carrer en blocs similars com per altres residents que s'ubiquen a zones més residencials properes, apunten al risc per la salut i el mateix document de signatures apel·la al "principi de prudència". "Mentre no es pugui demostrar que aquestes antenes són 100% segures per les persones, no les volem; així ha passat, per exemple, en 27 cantons de Suïssa, i també ho defensem aquí", conclou Costa. 

La reivindicació, segons els veïns, serà llarga. De moment, a Travessera de Dalt Orange va retirar la instal·lació i a Nil Fabra mai no es va arribar a activar.