L'art de l'embotit

La cansaladeria Graells tanca després de 78 anys al carrer Gran

Societat

Duet inseparable de Can Graells: Rupert (dreta) i Ferran Graells
Duet inseparable de Can Graells: Rupert (dreta) i Ferran Graells | S.M.

Han estat 27 anys darrera del taulell, mantenint un cognom i una manera de fer que han marcat la diferència d'aquesta cansaladeria del carrer Gran, a tocar de Fontana, i que va començar quan Josep Graells i Juncadella es va posar de mosso en l'ofici de cansalader. Ara, Ferran Graells, tercera generació en l'art de fer embotit, posa el punt i final d'una història que tindrà continuïtat, però ja no hi serà ell, ni el seu nom, ni el seu company d'aventures, el Rupert. El dia 30 de juny can Graells abaixarà la persiana i al setembre uns altres la pujaran. Els temps no ho posen gens fàcil pels botiguers de barri. "Tot està molt complicat", explica Ferran Graells, "i amb 59 anys i el Rupert que es jubila i és insubstituïble, és el moment de retirar-se".

Hi ha un munt d'anècdotes, com la clienta que diu que si no fa servir la botifarra negra de can Graells el caldo se li fa malbé. Però el Ferran, després de pensar en agraïments i comiats, deixa escrit això: "Era just el dia de Sant Medir del 2004, el pare em va fer una abraçada davant la porta de la botiga i va dir 'estic content, tens una botiga molt acreditada'. L'endemà ens va deixar... Amb l'energia d'aquella abraçada he conduït can Graells fins avui. Només puc donar les gràcies en primer lloc als pares i avis, també a totes les persones que han treballat a Graells amb menció d'honor a en Rupert, gran treballador i millor persona. Hem tingut la sort de tenir una excel·lent clientela, fidel i de tracte exquisit, a la que hem procurat servir amb honestedat i bons productes. Gràcies a tots i totes. Us durem al cor".