Sis comunitats de veïns de Vallcarca requereixen informes i dades del pla institut Vallcarca i Anna Piferrer

El nou document mou fitxa davant la manca de resposta del TSJC però també davant la sospita dels demandants que l'Ajuntament tiri pel dret abans que s'esgoti la via judicial

Societat

Els jardins Comas i Llaberia, a l'avinguda de Vallcarca
Els jardins Comas i Llaberia, a l'avinguda de Vallcarca | À.G.P.

Sis comunitats de veïns del carrer Baró de la Barre i de l'avinguda de Vallcarca segueixen esperant la resolució definitiva del procés contenciós-administratiu que la sala tercera del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya segueix des de fa un any i mig sobre la nova ubicació de l'Institut Vallcarca als jardins Comas i Llaberia (vegeu L'Independent núm. 842).

Però lluny de quedar-se quiets a l'espera de sentència ferma, que encara podrien elevar al Suprem amb recurs de cassació en cas de perdre, els veïns han fet un pas més aquest maig enviant una sèrie de 13 requeriments sobre els informes tècnics per desafectar la zona verda dels jardins, els estudis de mobilitat de la zona o l'informe tècnic del nou espai Anna Piferrer, que ha de ser el nou emplaçament on es compensi al barri la pèrdua d'espai verd.

Les comunitats, que van veure ara fa un any com el TSJC els donava parcialment la raó fent cas d'un informe pericial que subratllava la pèrdua de verd i biodiversitat, més mobilitat i alteracions irreversibles en el sòl i el paisatge, tornen a l'atac davant la manca de resposta judicial (que també sol·liciten en cas que estigui ja en poder de l'Ajuntament) i sobretot davant la possibilitat que el Districte tiri pel dret amb la construcció de l'institut, que està pressupostat i fixat per iniciar el curs 2024-2025.

L'abril passat l'Associació de Veïns Vallcarca-Baró de la Barre, que promou el nou pas dels requeriments, ja va presentar en aquesta línia al·legacions al projecte del nou parc Anna Piferrer demanant la revocació del projecte per la seva "improcedència" amb arguments al voltant de la vulneració de les prescripcions d'accessibilitat i de "garantia de la funcionalitat de les zones verdes en benefici de tota la col·lectivitat sense discriminacions".

L'argumentari de les al·legacions per intentar tombar l'aprovació inicial del parc Anna Piferrer aprofundia en el desnivell mitjà del 12,5% de l'espai, sobretot amb la nova connexió cap al carrer Cesare Cantú i proposava requalificar aquella zona com a equipament i destinar aquella superfície a la requalificació del sòl dels jardins Comas i Llaberia, ara equipament, com a zona verda.

Tretze peticions a vuit càrrecs tècnics i polítics

La tinenta d'alcalde Janet Sanz és el nom més visible del document de requeriments presentat per les comunitats de veïns mobilitzades. L'escrit vol mantenir el foc viu respecte de l'informe pericial que l'abril de 2021 va donar la raó als veïns i sobre el qual l'Ajuntament va demanar aclariments, que van ser contestats també en la línia del discurs dels demandants.