La retirada de Valentina al primer equip femení per atacs transfòbics deixa tocat l'Europa

"Porto quatre anys patint en silenci l'odi i la violència estructural contra les dones trans", denuncia la futbolista

Esports

Vale es retira del futbol després de patir atacs transfòbics
Vale es retira del futbol després de patir atacs transfòbics | Xavi de la Ossa

En ple procés de configuració de la plantilla amb baixes, renovacions i altes, un adeu al primer equip femení de l'Europa ha deixat tocats l'afició escapulada i el futbol femení. La jugadora Valentina Berruezo, Vale, ha anunciat aquesta setmana la seva retirada com a futbolista per raons de "salut mental" a causa d'atacs transfòbics. "No penjo les botes; me les pengen", ha assegurat en un comunicat la davantera, que ha fet pública la decisió precisament aquest dimarts, Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+. "Ja no podia aguantar més els atacs de pànic i d'ansietat que estava patint cada vegada de forma més freqüent abans i després d'entrenaments i partits", ha afegit Vale, que deixa el club europeista després de dues temporades al primer equip femení, aquesta darrera amb la consecució de l'ascens de categoria i el campionat de la Primera Estatal.

"No he pogut suportar la pressió d'estar obligada a complir un límit de testosterona", diu

La futbolista trans, que anteriorment va vestir la samarreta del Llevant Les Planes i el Terrassa, ha denunciat que la seva situació ve de llarg. "Porto quatre anys patint en silenci l’odi i la violència estructural contra les dones trans per part d'institucions, mitjans de comunicació i també de molta (moltíssima) gent que es dedica a assetjar persones que se surten de la norma", ha insistit Vale, que ha carregat durament contra les normes federatives. "Psicològicament no he pogut suportar la pressió de ser permanentment sospitosa, i d'estar obligada a complir un límit de testosterona (que moltes companyes que no són trans poden sobrepassar de llarg)", ha lamentat.

Malgrat la duresa de la decisió ("Per un costat, maig vaig voler que arribés. Per un altre costat, porto mesos desitjant que arribi", afirma), Valentina Berruezo també ha tingut paraules d'agraïment als equips en què ha jugat ("la meva família (en el sentit més ampli)") i les mostres de suport que ha rebut al llarg de la seva carrera esportiva. I ha subratllat els valors que han de regir l'esport. "El futbol femení és obert i divers, i m'he sentit recolzada fins i tot pels qui no entenen la meva realitat", ha assegurat. "El futbol femení -lluny de ser exclusiu- és ric i procura abraçar tota aquella persona que desitja formar-ne part", ha afegit.

El club referma el lema contra la discriminació

Al setembre farà un any que l'Europa es va declarar antifeixista, antimasclista, antihomòfob, antiracista i antibullying, amb el lema 'Diem no'. Els socis van aprovar al novembre per unanimitat la declaració de valors. El club ha fet costat la jugadora: "Mai més volem viure un motiu de retirada com el de Valentina".