La L8 arrenca treballs a plaça Espanya i a Gràcia començarà per desviar els serveis de telefonia

Territori fixa per a l'estiu de 2023 l'obra del túnel i de les estacions i no descarta la continuació fins a Joanic

Societat

La plaça Gal·la Placídia, fins on arribarà la L8 del metro
La plaça Gal·la Placídia, fins on arribarà la L8 del metro | A.B.

Anys i anys després de dibuixos i promeses, els veïns de Sants, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia han pogut sentir de viva veu per part dels responsables tècnics de Territori en dues sessions informatives aquesta setmana com arrencarà el proper 7 de juliol la primera fase d'obra civil de la L8 entre Plaça Espanya i Gràcia i que afectarà principalment a la desviació dels serveis de subministrament. 

El pla ja detalla la cua de maniobra fins al carrer Gran, on acabarà la tuneladora

És ben cert que dimarts que ve l'impacte sobre el terreny només es notarà a l'inici del tram que es perllongarà (Gran Via/Llançà), on entrarà la tuneladora, però la dimensió de l'obra ha permès afirmar els tècnics que ara no és bona idea posar l'èmfasi en el calendari perquè serà una reforma "que durarà anys" i de "moltíssima envergadura". Només a Plaça Espanya, on s'hi farà un nou accés a FGC més a tocar del carrer Creu Coberta i s'ampliarà el vestíbul actual, els serveis afectats són tots: clavegueram, nous col·lectors, línies de mitja tensió, telefonia... Tot plegat durarà 14 mesos primer amb cales i després amb talls de trànsit. 

A Gràcia l'impacte serà fort quan la tuneladora culmini el recorregut fet a 50 metres de profunditat per la Gran Via, tombant per Urgell, Francesc Macià i Pau Casals amunt  i fent un gir per Sant Gervasi fins a enfilar la Travessera de Gràcia a l'alçada de Muntaner i fins a Gal·la Placídia-Carrer Gran. 

La nova estació de Gràcia, que entrarà perpendicular a la plaça, ja s'ha sotmès aquest març a treballs previs de bombament per comprovar l'estat del subsòl però el mapa assenyala clarament que hi ha una cua de maniobres que arriba per la Travessera fins al carrer Gran. De moment, la sensació immediata és d'un cert alleujament, perquè en aquesta fase primera de serveis afectats en el cas de Gràcia només es tocaran les línies telefòniques.

Per a l'obra civil de túnel i estacions, en qualsevol cas, encara falta i Territori ho fixa per a l'estiu de 2023. Els veïns, almenys en la sessió de Sants, no es van tallar a l'hora de demanar els futuribles que encara no surten als mapes però que un dia es van apuntar. "Hi ha possibilitat de continuïtat a partir de Gràcia?", va preguntar un veí, en referència al vell projecte de connexió amb Joanic. "No vol dir que la línia acabi aquí; pas a pas", van respondre els tècnics.

El metro al Coll queda despenjat de la Sagrera fins al setembre

Els veïns també han estat informats aquests dies del tall parcial de la L5, que al districte afecta l'estació del Coll. Aquest divendres ja s'executarà l'afectació entre Sagrera i Horta, de manera que al Coll s'hi arribarà per la L3.

Sessió informativa amb veïns sobre les obres de la L8 del metro