Art urbà que mira per la comunitat

El programa ‘Persianes amb ànima’ arriba al final del procés: un total de nou comerços del Coll ‘intervinguts’ i moltes històries de vida darrere

Cultura

Artista i alumna enllestint la feina
Artista i alumna enllestint la feina | Kike Planelles/ @kike_p73

El poder de l’art urbà. Això va pensar la Blanca Olivares quan un dia tot passejant per Gràcia va veure una fotografia en un carrer, i se l'hi va encendre la bombeta. Perquè és una defensora, ella i tots els que han participat del projecte 'Persianes amb ànima', de l'art com a eina poderosa de transformació i inclusió, de creació participativa, de l'art que remou consciències i canvia els barris. Però no de manera abstracte o teòrica, sinó de forma material i amb futur. 

Les participants han après una nova professió de la mà de tres il·lustradores

Des d'aquell moment i fins arribar a l'última etapa de 'Persianes amb ànima' ha calgut l'esforç i el suport de moltes persones, entitats i institucions. Hereu del seu germà gran 'Parets amb ànima', aquest projecte necessitava de la implicació dels comerços, no només per posar el suport on lluir el dibuix. La cosa va molt més enllà. "No és arribar i pintar, primer havien de parlar amb el comerç en qüestió i esbrinar la història de vida que hi havia darrera per tal de plasmar-ho al dibuix, i també és una manera de desenvolupar habilitats socials", explica Blanca Olivares, coordinadora del projecte impulsat pel grup ATRA, amb la complicitat del Districte, Barcelona Activa i Montana Colors, que ha finançat el material. 

Els tallers teòrico-pràctics es van realitzar de juny a maig, fonamentalment al Servei Prelaboral Salut Mental Gràcia, un dels recursos de l’entitat. Hi ha dos tipus de tallers en el marc del projecte: els tallers de tècniques artístiques i restauració-decoració de persianes, que duen a terme tres il·lustradores i muralistes ‒Debra Espinosa, Lara Gombau i Magia Trece‒; i el taller d’habilitats socials i comunicatives, que duu a terme una educadora social. Aquesta segona pretén donar eines a les alumnes per poder expressar-se millor i crear els relats del que volen pintar, per preparar i afrontar les reunions i les entrevistes. 

Així doncs, les participants han après, a través de l’art urbà, una nova professió que els pot obrir les portes al món laboral i que permet enderrocar estereotips. I a més, com diu Olivares, fa més bonics els nostres barris. "Es tracta de formar dones que ho tenen molt difícil, però a més, creant comunitat i revertint al barri", afegeix.

El mapa dels nou comerços participants (els dos darrers s'enllestiran la setmana vinent) és el següent (per si els més curiosos volen fer una ruta): sabateria Tave (Santuari, 17), perruqueria Sonia (Beat Almató, 46), papereria-llibrera Canigó (Passeig de la Mare de Déu del Coll, 62), botiga de productes DIY Pepaianas (passeig Mare de Déu del Coll 14), botiga de roba Marlo (Santuari, 6), botiga d’electrodomèstics Vifeca (Santuari 1), carnisseria-xarcuteria Asun (Santuari, 20), drogueria Düca Magu (passeig Mare de Déu del Coll, 160) i botiga de productes ecològics Ecoll (passeig Mare de Déu del Coll, 152).

Tres artistes, tres estils diferents. Un missatge d'empoderament femení i d'inclusió social. I una aposta de futur (un futur més just i igualitari).