Pintar ara com es feia a l'època medieval

De l'edat mitjana a l'abstracció. La nova exposició de Patricia Cancelo reuneix tres artistes amb una mirada particular i única de l'art contemporani

Cultura

L'artista gracienca Laura Alberich a la inauguració de la mostra
L'artista gracienca Laura Alberich a la inauguració de la mostra | Cedida

Laura Alberich és una apassionada del Romànic, tant que des de fa més de 20 anys pinta amb la mateixa tècnica que es feia servir a l'edat mitjana. Aquesta artista gracienca acaba d'inaugurar exposició, juntament amb dues artistes més, Maria Antonia Barceló i Teresa Reig, a la galeria Patricia Cancelo de Travessera de Gràcia. És la primera vegada que exposa al districte perquè "ningú és profeta a casa seva", com ella mateixa recorda. 

"Més enllà de la simbologia religiosa, també es recullen moltes sensibilitats"

Fa unes setmanes, Alberich va portar una mostra de la seva obra a l'escultora i galerista gracienca i, tot i que Cancelo està més enfocada a l'art contemporani, no s'hi va poder resistir. "El tractament dels colors i els dibuixos amb aquest aire naïf de les propostes de la Laura fa que sigui modern, tot i utilitzar una tècnica de fa mil anys", explica la galerista.  

I com arriba Alberich fins a l'art medieval? "Pintava sempre a l'oli fins que vaig estar en un monestir ortodox i allà em van ensenyar a fer servir la tècnica del Romànic". En primer lloc es preparen unes taules de fusta molt fines que serà la tela on es faci el dibuix. Després es fa un temple a l'ou (amb pigments d'ou desfets amb les tintes), i gràcies a una reacció química, el resultat és similar al fresc, per entendre'ns. "L'art és una via de connexió amb el passat", assegura l'artista, que diu sentir-se fascinada per la simbologia romànica. Perquè tant els colors com el traç tenen un significat específic. "Darrere de les imatges religioses s'amagaven molts altres significats", apunta l'artista. Aquests jeroglífics i misteris l'han captivada sempre i animada a seguir amb un estil propi i en un context diferent. "Més enllà de la lectura religiosa, en aquestes pintures es recullen moltes sensibilitats, com ara la recerca de la veritat o la necessitat de conèixe't a tu mateix". 

A la inauguració de l'exposició aquest dimarts, Alberich va fer una petita demostració de la tècnica en directe. I de nou, la sorpresa van ser els colors aconseguits, uns colors intensos, lluminosos, fets per perdurar. "Mira com han arribat les pintures del Romànic fins als nostres dies, així que les meves han de durar com a mínim 1.000 anys", assenyala l'artista, molt il·lusionada per exposar en un galeria gracienca; ella té el taller al carrer Sant Lluís i els darrers anys el seu circuit professional ha recorregut altres espais i poblacions, a monestirs o llocs afins a la temàtica. Però finalment ha pogut exposar a casa. "Aquesta tècnica és desafiant però alhora molt relaxant, fins i tot una mica zen", afegeix l'artista, que també reflexiona i aporta diferents visions sobre l'art romànic al bloc pinturamedieval.blogspot.com. 

L'exposició 'De l'edat medieval a l'abstracció' es pot visitar (i comprar-ne peces, evidentment) fins al 28 de juliol a la galeria taller que l'escultora Patricia Cancelo té al número 315 de Travessera de Gràcia.