L'Arquebisbat tanca l'etapa religiosa de Can Trilla i estudia nous usos com a equipament

La comunitat fundada el 1940 per Ramona Llimargas queda inactiva 'de facto' després de la mudança dels últims mesos

Societat

La porta de la capella de Can Trilla, tancada des de fa un any i amb persones que dormen al carrer com a habituals
La porta de la capella de Can Trilla, tancada des de fa un any i amb persones que dormen al carrer com a habituals | A.B.

L'Arquebisbat de Barcelona està a punt de tancar els 200 anys de tradició religiosa de la masia de Can Trilla (en tres etapes: domini napoleònic, any 1835 i des de 1940) i estudia els nous usos com a equipament que hi pot fer, un cop la Hermandad de Jesús Paciente ha marxat de la finca i ja fa un any que no s'hi fan misses. 

La impulsora de la congregació, allà enterrada, exercia poder espiritual sobre Franco

La congregació, de renom per la personalitat de la seva impulsora, la seglar vigatana Ramona Llimargas, que va exercir un fort poder espiritual sobre el general Franco, fa anys que atravessava hores baixes amb només cinc membres en la dècada passada i amb dos en els últims temps. Després de l'impacte de la crisi sanitària el març de 2020, la Hermandad va reduir l'activitat però no va ser fins al 20 de juny de 2021 que es va tancar la capella. Els veïns han explicat que la mare superiora es va traslladar a l'Aragó i almenys fins aquest hivern la germana d'origen peruà que hi quedava va fer una gran mudança. També les Clarisses de Vallvidrera han desmentit els rumors d'haver acollit la congregació. A la capella, en tot cas, encara hi ha el sepulcre de Ramona Llimargas.

L'Arquebisbat, en aquest temps d'interludi, ha enviat un parell d'inquilins provisionals a la finca perquè hi visquin i impedeixin alhora qualsevol okupació. "És una praxi habitual", apunten fonts de la institució religiosa. Menys clares són les mateixes fonts a l'hora d'apuntar el futur de Can Trilla i se cenyeixen a "les obres que s'han de dur a terme per consolidar aquest edifici, així com l'ús que se li donarà, que en tot cas serà ajustat al que la normativa municipal preveu". 

El Districte ha confirmat que la categoria urbanística és un 7b(p), és a dir, un equipament protegit que alhora té una catalogació B. No s'hi poden fer en cap cas pisos ni canviar el front edificable, més quan el canvi recent del Pla General determina que tot el carrer Gran és un front tradicional i la masia està catalogada ja amb anterioritat. Mentrestant, l'entorn de Can Trilla perd dinamisme: hi dorm gent a la porta i la botiga de persianes està la majoria de dies tancada. 

Una representació teatral en preparació

Amics del Verd i del Patrimoni de Gràcia ha enviat una carta a l'Arquebisbat per visitar la masia amb l'objectiu de documentar la base d'una peça teatral que treballaran persones vinculades al Casal Corpus com Montse Millà i altres noms com Josefina Altés i Kari Balbastre.

La masia de Can Trilla, un punt deteriorada, al carreró des de la plaça