Xavi Franch: "Al Coll sempre hem treballat amb mirada comunitària"

Després de 17 anys al capdavant del centre cívic El Coll - La Bruguera i a punt de fer els 63, Xavi Franch es retira de "la direcció però no del barri"

Societat

Xavi Franch en una foto recent
Xavi Franch en una foto recent | Cedida

El centre cívic del Coll - La Bruguera celebrarà a la tardor 30 anys, més de la meitat dels quals ha estat sota la direcció de Xavi Franch que, a dos anys de jubilar-se, ha preferit passar a segona línia i deixar el testimoni a Oriol Pedregosa. Baixa el ritme però no es desvincula d'un barri pel què sent "amor profund".

Per què deixes la direcció del centre cívic?
És una feina esgotadora que requereix molta energia. Vaig proposar a l'empresa que gestiona l'equipament que els dos anys que em queden per jubilar-me m'assignessin a d'altres projectes. També era important que hi hagués un relleu.

Què recollirà el nou director?
La mirada comunitària que ha tingut sempre aquest projecte. L'Oriol segur que recollirà aquesta línia establerta. De fet, les pròpies característiques del Coll fan que la complicitat amb el veïnat sigui la manera més fàcil de treballar-hi. Amb aquesta xarxa hem aconseguit posar el Coll al mapa cultural de Gràcia i de la ciutat.

Aquí el projecte de memòria de la Bruguera és clau.
Des del primer moment vaig veure clar que aquest llegat no podia quedar en l'oblit. Hem comptat sempre amb la complicitat del Districte per tirar endavant un projecte ambiciós i que ha permès connectar a molta gent. Ni quan em jubili de veritat, em jubilaré de la Bruguera!

També has insistit molt en els temes vinculats a la sostenibilitat.
Sí, i també ho hem fet amb mirada comunitària perquè és la manera d'arribar a la població, i col·locar la corresponsabilitat a la ciutadania per fer-la partícip dels canvis.

I dels pendents?  
Em queden molts. Però estic content perquè hem aconseguit oferir una programació d'activitats culturals de qualitat, amb música, teatre, exposicions... I hem enriquit la vida cultural i social del Coll.