El ple extraordinari pels concursos públics fa esclatar la tàctica preelectoral dels partits

Junts i ERC reclamen la iniciativa i la secretaria del Districte adverteix que la proposició aprovada pel ple no s'ajusta a dret

Política

El plenari de juliol, en què es va proposar un ple extraordinari
El plenari de juliol, en què es va proposar un ple extraordinari | A.B.

A Gràcia la politiqueria de rèplica i comentari brilla sovint per la seva absència i poden passar setmanes sense debat o polèmica entre els partits. Però l'últim ple de la setmana passada, condicionat per l'esclat del cas CAT, que ha suposat per tercera vegada l'atorgament d'un concurs públic a una empresa privada en detriment de l'habitual funció que feia una entitat de barri, ha sacsejat l'ambient quan a ningú se li escapa que falten només deu mesos i escaig per a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig.

Després del ple, on es va aprovar una proposició d'ERC per convocar un ple extraordinari [que es farà dimarts que ve 19 de juliol] que debati "clàusules de territorialitat" en els propers concursos o una declaració institucional impulsada per Junts, va anar seguida d'una defensa aferrissada de la paternitat de les iniciatives o de matisos que tots els grups volien introduir sobre la sessió prevista de manera sobrevinguda.

Junts i ERC es van embrancar amb acusacions dels primers contra els segons per apropiar-se dels punts resolutius de la declaració per incorporar-los a la proposició i els segons reivindicant l'autoria de "gran part del text" de la declaració.

La cosa no va acabar aquí i la resta de l'oposició també s'hi va afegir, alimentada també pel descontentament del regidor de Gràcia, Eloi Badia, que va donar poc marge de solució enguany a qualsevol acció in extremis més enllà d'una comissió sobre la programació. "Hem de pensar que l'any vinent puguin fer tota la gestió integral", va dir al ple. Els responsables del CAT encara treuen foc pels queixals.

La resta de l'oposició, Ciutadans i Valents, ha seguit escalfant els dies previs al ple extraordinari amb un prec d'urgència per part dels taronges on demanen el plec de condicions de la licitació "per tal de veure què ha passat i veure la durada d'aquesta concessió", segons el portaveu Arturo Carrasco. En nom dels segons, Jordi Daura va advertir que no participarà d'un ple "on es presentin punts que demanin incomplir la llei".

Per si no fos poc, la junta de portaveus d'aquesta setmana també ha estat moguda perquè la secretaria del Districte ha advertit que les "clàusules de territorialitat" de la proposició d'ERC, d'on partirà el debat del ple extraordinari, no s'ajusten a dret i s'hauran d'eliminar de la proposició inicial.

"Valorar la millor opció per incloure criteris de territorialitat"

La fórmula de compromís per tirar endavant la proposició aprovada i qüestionada pels tècnics és aquesta. El text inicial apostava directament per "incloure criteris de territorialitat" en les licitacions. El ple debatrà aquest únic punt, com a proposició d'ERC, i arrencarà dimarts a les 18 hores.