Educació opta per activar l'escola Pare Poveda ja al curs 2023-24 com a seu provisional de l'institut Vallcarca

La impossibilitat de complir amb les obres per al curs 2024-25 posa en marxa el pla B amb la preinscripció prevista d'engegar-se a la primavera de l'any que ve

Societat

El pati de l'escola Pare Poveda, durant l'Olimpoveda d'enguany
El pati de l'escola Pare Poveda, durant l'Olimpoveda d'enguany | À.G.P.

Hi ha dues maneres de veure la llarga espera de l'Institut Vallcarca: cada dia que falta és un dia menys però també és cert que els terminis es van incom­plint sistemàticament. Davant d'aquesta realitat, el Consorci d'Educació ha comunicat en una reunió el passat divendres que no s'esperarà al curs 2024-2025 com a eventual data amb el nou edifici finalitzat als terrenys dels jardins Comas i Llaberia sinó que activa des d'ara el pla B de l'escola Pare Poveda com a seu provisional a partir del curs 2023-2024.

El Consorci admet que contempla una previsió de l'institut a l'escola d'almenys un parell de cursos

La comunitat educativa que va assistir al Consell Educatiu de dijous ja va alçar les orelles davant la nova reunió sobre l'institut i aquesta setmana ha començat a córrer la nova i previsible decisió final d'activació del nou centre, quan es compleixen sis anys des que el Districte va descobrir per sorpresa que el Tribunal Suprem havia donat la raó a una comunitat de veïns del carrer Veciana que impossibilitava fer l'institut al solar del carrer Anna Piferrer (vegeu L'Independent núm. 628).

El periple ha estat llarg, i judicialment encara belluga per l'oposició de sis comunitats de veïns del carrer Baró de la Barre a l'impacte de l'edifici de l'institut, però el Consorci d'Educació admet que s'han de prendre decisions i que cal activar el calendari educatiu al marge dels terminis insospitats de les obres. Així el Consorci ja inclourà la primavera de l'any que ve l'oferta de l'Institut Vallcarca a la preinscripció i adequarà les instal·lacions de l'escola Pare Poveda durant el pròxim estiu de 2023, de manera que una part de l'escola faci d'institut ja al setembre quan arrenqui el curs 2023-2024.

El maig de l'any passat el regidor de Gràcia, Eloi Badia, ja va admetre que es buscava "un altre emplaçament" tenint en compte que ja era tard per arrencar l'institut al seu lloc en el curs 2023-2024, perquè caldrà un mínim de 18 mesos d'obra. Des d'un bon principi l'opció Pare Poveda ha estat sobre la taula, però no ha estat ara, quan els tècnics del Consorci també han visitat les instal·lacions diverses vegades, que s'ha decidit a llançar l'anunci definitiu.

Fonts del Consorci han explicat als integrants del Consell Educatiu del districte que la previsió d'obres no pot ser tan estricta i que es contempla una presència de l'institut al Pare Poveda almenys durant dos cursos, és a dir, que l'institut en un edifici propi no s'estrenaria fins al curs 2025-2026.

Pati al Turó del Cargol i voreres al Montserrat Roig i al Pau Casals

El Consell Educatiu del districte va detallar la setmana passada les accions de pacificació complementàries al programa Protegim Escoles que implicaran voreres més amples davant de l'institut Montserrat Roig i de l'escola Pau Casals, per la banda del carrer Providència. També aquesta última escola donarà el relleu al Turó del Cargol en la reforma del pati del centre.