Noves protestes a Travessera de Dalt per la concentració d'antenes de telefonia en una finca

La comunitat de veïns del número 46 demana a l'Ajuntament una inspecció que validi l'acumulació de cinc instal·lacions al terrat

Societat

Les instal·lacions, al terrat de l'edifici de Travessera de Dalt 46
Les instal·lacions, al terrat de l'edifici de Travessera de Dalt 46 | Cedida

La pugna veïnal contra les antenes de telefonia de penúltima i última generació segueix creixent com a bolets arreu del districte, amb els casos resolts de Travessera de Dalt 63 i Nil Fabra 11, amb la nova mobilització de Mare de Déu del Coll 113 i amb un altre cas de llarg recorregut a Travessera de Dalt 46. La comunitat de veïns d'aquest edifici conviu des de fa quinze anys, en un estira-i-arronsa continu, amb una periòdica càrrega i sobrecàrrega d'instal·lacions a partir del que decideix el propietari majoritari de la finca, fins al punt que ara mateix hi ha cinc antenes de dues companyies que ocupen tot el terrat. "No només tenim un possible problema de salut sinó de sobrepès i d'un espai impracticable", ha explicat l'expresident de l'escala, David Sánchez. 

La propietat majoritària fa i desfà en els últims anys malgrat els precintes parcials

Els fets es remunten almenys al 2007 quan els veïns van aconseguir precintar una primera antena perquè l'acord entre propietari i companyia no complia amb les medicions d'emissió i altres controls. La seqüència es va repetir amb una segona antena però la propietat, que no viu a la finca, ha aconseguit fer i desfer fins a la situació actual, amb cinc antenes. L'última petició a l'Ajuntament data del maig. "Volem que l'Ajuntament faci una inspecció per dirimir si és possible aquesta concentració d'antenes perquè això sembla la NASA", ironitza.

La comunitat de veïns també subratlla que el benefici econòmic sobrevingut per al propietari majoritari de la finca no ha tingut en compte el càlcul de càrregues (a un llogater li van aparèixer esquerdes) ni l'impacte acústic dels aparells d'aire condicionat vinculats a les instal·lacions i que repercuteixen en un soroll periòdic (cada quinze minuts) que ja ha derivat en una altra denúncia.

Altres fonts veïnals ratifiquen els fets com a "molt greus" en un cas que s'origina en la divisió de la finca per la llei de propietat horitzontal. El propietari aleshores únic de la finca es va reservar el dret de vol amb possibilitat de fer una remunta i, en veure rebutjada aquesta via per l'Ajuntament, va optar per l'explotació del terrat sobre el qual hi té el dret en exclusiva. Ara la finca acumula mitja dotzena d'altres propietaris però sense capacitat de marge per aturar les decisions de sobreocupació del terrat.