L'Esperança torna a activar i omplir dues plantes Covid pel nou esclat dels casos

Una quarantena de pacients, gent gran dependent i diagnòstics complexos, es concentren als nivells quatre i cinc del centre

Societat

L'Hospital de l'Esperança, amb activitat a la rampa d'entrada, aquests dies amb dues plantes dedicades a Covid
L'Hospital de l'Esperança, amb activitat a la rampa d'entrada, aquests dies amb dues plantes dedicades a Covid | À.G.P.

L'anomenada setena onada de Covid es podria correspondre a la quarta a l'Hospital de l'Esperança, si es compten les vegades que s'ha hagut d'activar el centre hospitalari com a dispositiu especial d'emergències a la ciutat, un fet que va quedar estipulat l'any 2017 per a qualsevol imprevist de grans dimensions. Ja són quatre vegades que l'Esperança ha concentrat una part de l'espai a fer front a la crisi sanitària: març-maig 2020, octubre-novembre 2020, gener 2021 i ara de nou.

La quarta planta estava tancada per manca de personal i els efectius es van unir als de la tercera

Per ordre de gravetat, però, l'Esperança viu aquests dies el segon capítol més greu des que el març de 2020 va esclatar la crisi sanitària i entre aquell març i maig es va arribar a un pic de 99 casos greus ingressats a l'espai en un total de quatre plantes. En els últims dies, la direcció de l'Hospital del Mar, d'on depèn l'Esperança, ha tornat a activar dues plantes -la quarta i la cinquena- per dedicar-se exclusivament a Covid, amb un total actual de 34 casos (24 a la quarta i 10 a la cinquena). "Es tracta de gent gran dependent i casos complicats", apunta José Sancho Lara, secretari general de CCOO a Parc Salut Mar.

Els treballadors, influïts per la certa convivència del virus a nivell de carrer, van interpretar en un primer moment que es tractava d'una situació puntual i provisional. "Hem tingut brots en diferents unitats de l'Esperança, però  la cosa va anar a més i es va omplir la quarta planta de seguida i ara les urgències també estan col·lapsades", afegeix. A tall laboral, les mateixes fonts encara apunten que hi ha hagut també una prova de càrrega nova sobre el personal perquè la quarta planta estava tancada per manca de personal i els efectius es van unificar amb els de la tercera per pal·liar les baixes per Covid dels mateixos professionals.

És cert que els 34 casos nous no són els 99 del maig de 2020 però també no és menys cert que feia 18 mesos que no es vivia a l'Esperança una situació així. L'últim antecedent, el gener de 2021, es va limitar a set pacients de Covid que es van ubicar a la planta sisena i l'únic equilibri que es va fer en aquell moment va ser el tancament de dos quiròfans per dedicar el personal a la nova crisi sobrevinguda.

El Parc Sanitari Pere Virgili fa un crida a incorporar personal d'infermeria

Una jornada de portes obertes celebrada dimarts ha servit per donar a conèixer els serveis i funcions d'Infermeria Atenció Intermèdia de l'hospital amb la possibilitat d'acabar treballant a l'equip. El Pere Virgili es marca com a nou objectiu donar resposta a les crisis i oferir alternatives a l'hospitalització.

Façana de l'Hospital de l'Esperança, a Sant Josep de la Muntanya