El ple aprova reforçar els paràmetres qualitatius en concursos públics per la crisi de la plaça del Folk

BComú, PSC, ERC i Junts avalen una fórmula d'última hora però el Districte avisa que evitarà el concurs i optarà pel conveni

Política

Esteve León, en nom de TRAM, intervenint dimarts al ple
Esteve León, en nom de TRAM, intervenint dimarts al ple | A.B.

El ple extraordinari de Gràcia, impulsat ara fa 15 dies per Esquerra després de la crisi de la plaça del Folk i l'atorgament a una empresa privada d'una gestió que en els últims 13 anys havia assumit l'associació TRAM vinculada al CAT, ha aprovat aquest dimarts in extremis una proposició esmenada i reesmenada pels republicans que en la mateixa sessió els tècnics municipals encara consideraven "no subjecta a llei" i que una esmena in voce final de Junts va aconseguir salvar. 

L'espessor del debat es va preveure des del minut 1 de la sessió quan el portaveu de BComú, Jordi Farriol, va preguntar a la secretaria del Districte si els arguments jurídics per rebutjar durant els últims dies els "criteris de territorialitat" esgrimits per ERC per protegir les entitats en concursos públics seguien sent vàlids amb el text presentat en iniciar-se el ple. La resposta va ser que sí. "No hem emès un informe jurídic nou i ens remetem als anteriors", van dir els tècnics. 

Els grups, sobretot Valents i Ciutadans considerant "il·legal" el text, es van embrancar en una discussió amb aires electorals i Junts i BComú-PSC van fer una reserva de vot. Després de sentir la veu d'entitats com la Federació de Colles de Sant Medir i del TRAM mateix, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, va remarcar l'"error" de vincular la gestió de la Plaça del FOlk a un concurs públic i va confirmar que l'any que ve aquesta partida seguirà la via del conveni amb l'entitat que fins ara ho havia portat. 

Aquesta decisió municipal treia valor però no desencallava el debat polític del ple al voltant d'una proposició que encara parlava de valorar "els serveis prestats a la ciutadania de Gràcia" per part dels aspirants a un nou concurs d'aquesta mena. Va ser en aquell moment que la portaveu de Junts, Carme Lleó, va proposar retallar aquest esment específic a la territorialitat no ajustada al marc normatiu i va proposar que simplement "es valorarà els paràmetres qualitatius en relació amb la trajectòria i la qualitat de l'oferta".

Els grups municipals, sobre la marxa, van fer una última votació en la qual BComú, PSC, ERC i Junts van aprovar la proposició mentre que Valents i Ciutadans van mantenir el seu vot en contra.

El TRAM no es fa responsable del resultat de la plaça del Folk

L'entitat gestora del CAT i fins ara del programa de música tradicional de la plaça del Sol va advertir al ple que ha acceptat formar part de la comissió de programació però que no serà la responsable de l'execució d'enguany i demana que no se la citi com a tal.