La ciutat marca la temàtica del primer FLIB, que suma poesia, còmic i fotografia

Cristina Morales, Javier Pérez Andújar o Pablo Martín Sánchez, presència local al Festival de Literatura Italiana

Cultura

Imatge de la mostra 'La ciutat explicada' que acollirà el festival
Imatge de la mostra 'La ciutat explicada' que acollirà el festival | Cedida

Després del cicle 'Esperant el FLIB' que s'està celebrant com a prèvia del Festival de Literatura Italiana de Barcelona que tindrà lloc del 30 de setembre al 2 d'octubre, l'esdeveniment impulsat des de la llibreria gracienca Le Nuvole ja ha tancat programació, confirmant les diverses activitats i la presència dels diferents autors que hi participaran, com ara els escriptors Javier Pérez Andújar o Cristina Morales, que dialogaran amb els autors torinesos Marco Peano i Sara Benedetti en una trobada a la biblioteca Agustí Centelles la tarda de l'1 d'octubre. 

El programa es desglossa en cinc aspectes: casa, perifèries, distopia, llibreries i Torí

El tema central d'aquesta primera edició és la ciutat, i el programa es desglossa en cinc aspectes: les perifèries (novel·la gràfica i societat), la distopia i el canvi climàtic (l'abandonament de les ciutats inhabitables), la casa (refugi o presó), les llibreries (punt de trobada entre cultura i la ciutadania), i una ciutat convidada, que enguany és Torí i els autors formats allà. 

L'aliança del FLIB amb les biblioteques és un tret d'aquesta primera edició i es vol consolidar de cara a les properes. La programació inclou debats per aprofundir en d'altres expressions literàries com ara la novel·la gràfica i el còmic, espais per a la poesia o reflexions entorn les llibreries. Precisament, Eduardo Fernández León, autor de 'Soldados de cerca de un tal Salamina', protagonitzarà una de les taules per parlar de llibres, lectors i el paper de les llibreries a les ciutats. 

Tot i que en aquesta primera edició la seu del festival pivotarà entre Gràcia i l'Eixample (Le Nuvole i la biblioteca Agustí Centelles), la proposta compta amb el suport de Biblioteques de Barcelona i l'organització ja ha pactat amb els equipaments graciencs per a la segona edició (la Jaume Fuster). A més de Cecilia Ricciarelli, de Le Nuvole, l'equip organitzador compta amb Daniele Comberiati, professor de literatura de la Universitat de Montpeller, Luciana Maniaci, dramaturga i col·laboradora de l'Escola Holden, i Andrea Tappi (historiador i professor de secundària).

Relats i fotografies per començar

El FLIB, Festival de Literatura Italiana de Barcelona, arrencarà la primera edició dijous 29 de setembre amb la inauguració de 'La città raccontata' (La ciutat explicada), una mostra realitzada pels estudiants de l'Escola Holden que recull relats i fotografies i que es podran veure a Le Nuvole, que també acollirà una lectura poètica.