El TSJC tomba el recurs veïnal contra l'Institut Vallcarca i avala el canvi als jardins Comas i Llaberia

"El pla especial es limita a executar les previsions d'equipament del pla general i no hi ha raons d'oportunitat política", apunta el jutge

Societat

Els jardins Comas i Llaberia, a l'avinguda Vallcarca, on anirà l'institut
Els jardins Comas i Llaberia, a l'avinguda Vallcarca, on anirà l'institut | R.S.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha parlat, després d'una llarga espera veïnal i institucional, i ho ha fet de manera clara i inequívoca a favor aquest cop de l'Ajuntament en el litigi judicial engegat ara fa un any i mig llarg per part de sis comunitats de veïns de l'avinguda Vallcarca i carrer Baró de la Barre contra la construcció de l'Institut Vallcarca en els terrenys dels jardins Comas i Llaberia. 

La sentència, datada a 14 de juliol i de fet dues perquè el recurs contenciós tenia un doble front amb els mateixos arguments, tomba l'acció veïnal desestimant el recurs contenciós i aclarint que el pla general qualifica l'espai afectat d'equipament i com a tal el pla especial de l'institut es pot aplicar. "El pla especial no preveu la supressió d'una zona verda consolidada des de fa anys, sinó que es limita a executar les previsions contingudes sense que hi hagi motiu per atribuir l'actuació a raons d'oportunitat política", explica. 

Els veïns organitzats, que van agafar força en la causa a partir d'un informe pericial que subratllava la pèrdua de verd i biodiversitat, l'augment de la mobilitat a la zona i les alteracions irreversibles en el sòl i el paisatge veuen ara com el jutge fa passar per davant el caràcter d'equipament de l'espai i insta en tot cas a fonamentar qualsevol argumentació a partir d'aquesta qualificació urbanística. 

La victòria de l'Ajuntament, i d'altres col·lectius veïnals de la zona vinculats a la comunitat educativa s'ha rebut amb eufòria a l'Ajuntament, que ha qualificat de "molt contundent" la sentència. Les comunitats de veïns, per contra, que a la vegada hauran de pagar els costos del procediment judicial en un màxim de 3.000 euros per sentència, no s'han volgut encara pronunciar, si bé la sentència aclareix que poden elevar encara un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

Reforçament de dos talussos als barris de muntanya

Dos punts de muntanya, al barri del Coll, a Torrent del Remei 12-20 (foto inferior) i a Mare de Déu dels Àngels 32-40, se sotmetran a una estabilització dels talussos que suporten els desnivells de la muntanya. L'obra no deixa de ser menor però s'afegeix a l'arranjament dels entorns als barris més vinculats al Park Güell i a la muntanya dels Tres Turons.

L'obra prevista al carrer Torrent del Remei, a tocar de l'escola Montseny