La Gran Batuda, memòria del poble gitano

Plaça Raspall: un acte homenatja les víctimes de la persecució a l'Espanya del segle XVIII

per Ricard Valentí

La contra

Imatge sobre l'episodi de persecució als gitanos a l'Espanya del segle XVIII que s'ha fet servir al cartell dels actes en record a les víctimes
Imatge sobre l'episodi de persecució als gitanos a l'Espanya del segle XVIII que s'ha fet servir al cartell dels actes en record a les víctimes | Cedida

En la tasca de preservar la nostra memòria, el Consell Municipal del Poble Gitano de l'Ajuntament de Barcelona organitza el proper 29 de juliol un acte al Convent de Sant Agustí, en el mateix indret on justament van estar empresonades 200 dones gitanes, per retre homenatge a totes les víctimes del que coneixem com La Gran Batuda. Enguany destaca la presència de Paqui Perona, lluitadora feminista i membre de l'entitat Veus Gitanes, i de Manuel Martínez, historiador i especialista en La Gran Batuda, qui farà la conferència 'Passat i present de l'antigitanisme amb perspectiva de gènere'. Després de les ponències, serà el moment de fer l'ofrena floral, deixant un clavell per a cada una de les dones empresonades allà, dient els seus noms i cognoms. No volem oblidar-les. Ni a elles ni als milers de gitanos que van ser perseguits a l'Espanya del segle XVIII.

L'acte d'enguany recorda les dones gitanes empresonades al Convent de Sant Agustí el 1749

El 30 de juliol de 1749 es va produir un altre episodi trist i lamentable de la història d'Espanya: un pla iniciat pel bisbe d'Oviedo, Vázquez Tablada, i executat després pel Marquès de la Ensenada amb el vistiplau del rei Fernando VI. Així, els oficials de cada ciutat van rebre l'ordre de detenir les persones gitanes, separar els homes i les dones, i enviar-los a ells a treballs forçats, i a elles i als infants a les presons; les xifres parlen de 9.000 persones gitanes capturades, d’un total de 12.000 gitanos presents en aquell moment a les corones de Castella i Aragó. El trasllat i l'allotjament van ser un caos, les condicions dels espais on els tenien tancats eren deplorables. De fet, els tancaments es van allargar fins al 1765 i durant tots aquests anys molts gitanos i gitanes van morir a causa de les condicions inhumanes de les presons i la duresa dels treballs forçats. És de justícia que no oblidem aquests fets i que homenatgem les víctimes. Per això no podem deixar passar l'ocasió de convidar-vos a venir divendres vinent: Convent de Sant Agustí a les 18.30.

Una altra data que els gitanos tenim marcada és el 2 d'agost. Enguany es compliran 78 anys d'un dels fets més greus en la història del poble gitano. Aquell dia de 1944, al camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau, van assassinar prop de 3.000 gitanos a les càmeres de gas. L'entitat Joves Gitanos de Gràcia volem recordar aquests fets i farem un acte  el proper dimarts 2 d'agost a la sala de plens del Districte de Gràcia (18h). Encendrem una espelma en memòria de totes les persones que van patir la barbàrie nazi. Tothom hi està convidat. És responsabilitat de tots preservar la memòria històrica.